Istraživanje: Tek četvrtina građana zainteresovana za politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Tek četvrtina građana zainteresovana za politiku

Samo četvrtina građana Srbije zainteresovana je za politiku, a 37 odsto ne zna koliko Skupština ima poslanika, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju Fakulteta političkih nauka (FPN) čiji je rezultat objavljen danas.

Po istraživanju "Poslanici u parlamentu - izbor građana ili političkih lidera", 42 odsto građana uopšte nije zainteresovano za politiku, a na pitanje koliko ima narodnih poslanika u Skupštini Srbije tačno je odgovorilo 34 odsto, dok je netačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovorilo 29 odsto.

"To znači da otprilike imamo jednu četvrtinu kompetentnih i normalnih", rekao je profesor FPN Zoran Stojiljković u Beogradu.

On je ocenio da su građani Srbije "prilično neobaveštena glasačka mašinerija", čiju većinu čine "višestruko prevarene neznalice" koje su "u konstantnoj potrazi za vođom".

"To je incidentno bavljenje politikom. Postoje građani koji ne znaju gde su bili Vučić i Nikolič, bivši radikali i šta su značili građanima do pre četiri godine", rekao je profesor.

Po njegovim rečima, potrebno je osnaživanje građana, ali i njihovo učešće u nekoj promeni.

Profesor FPN Slaviša Orlović rekao je da je naročito loše to što nema kontinuiranih građanskih inicijativa, već samo povremenih protesta i šetnji.

"To je taj problem sazrevanja građana koji su stare demokratije prepoznale", kazao je profesor.

On je dodao da političke partije u Srbiji spadaju u red najmanje reformisanih institucija, u koje građani imaju najmanje poverenja.

"Zahteva se reforma političkih partija iznutra, same partije moraju za to da nađu način, naročito posle poraza na izborima, jer je izuzetno važno kako se donose odluke unutar partija", kazao je on.

Većina od 83 odsto građana smatra da samo partija koja ima jakog lidera, može da formira stabilnu vladu, a 47 odsto bi glasalo za istog političara, bez obzira da li je promenio partiju.

Skoro 90 odsto građana smatra da partije treba da idu na izbore samostalno, kako bi se tačno znalo koliko ih građana podržava, ali istovremeno 70 odsto smatra da stvaranje predizbornih koalicija sprečava rasipanje glasova.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana smatra da je nezaposlenost najznačajniji problem Srbije, dok je samo 33 odsto zadovoljno načinom na koji u Srbiji funkcioniše demokratija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojiljković: Samo četvrtina građana prati politiku

Izvor: Beta Video, 11.Jul.2016

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković istakao je da je u Srbiji niska zainteresovanost kao i nisko poznavanje politike. Samo četvrtina građana prati politiku i razume je. „Mi ljude ne učimo da su oni u centru izbornog procesa“, dodao je Stojiljković. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.