Iran će povećati proizvodnju materijala za obogaćivanje uranijuma - Državna atomske agencije

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2018, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran će povećati proizvodnju materijala za obogaćivanje uranijuma - Državna atomske agencije

Izvor: Vostok / RT

Teheran je saopštio da obnovalja program obogaćivanja uranijuma, koji je ukinut nuklearnim sporazumom. Kao deo nove proizvodnje, povećaće se proizvodnja UF6 (uranijum heksafulorida), plina potrebnog za proizvodnju goriva za nuklearne reaktore i oružje.

Ovaj potez je najavio portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi. Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja nadgleda poštovanje odredbi sporazuma od strane Irana, biće obaveštena o promenama u utorak, saopštio je Kamalvandi za novinsku agenciju ISNA.

"U pismu koje će biti predato Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Iran će najaviti da će proces povećanja kapaciteta za proizvodnju UF6 (uranijum heksafluorida) početi u utorak", rekao je on.

Portparol je rekao da se to radi po naređenju iranskog vrhovnog lidera Ajatolah Ali Hamneia, a koji je u ponedeljak rekao da Organizacija za atomsku energiju mora odmah da se pripremi za obogaćivanje uranijuma "do nivoa od 190,000 SWU za sada u okviru sporazuma (Zajednički sveobuhvatni plan akcije). "

SWU ili "separatna radna jedinica" predstavlja standardnu meru napora potrebnog za odvajanje izotopa uranijuma tokom procesa obogaćivanja. 1 SWU jednaka je 1 kg takvog napora.

Ranije je iranska Organizacija za atomsku energiju procenila da bi njen kapacitet obogaćivanja za 15 godina mogao dostići 190 000 SWU. U tu svrhu, Iran je planirao da postepeno povećava broj centrifuga, a da ostane u okviru sporazuma.

Kamalvandi je naglasio da Iran pojačavanjem nuklearnog programa ne nastoji da razvije nuklearno oružje.

"Naš cilj nije da napravimo nuklearno oružje. To je protiv našeg religioznog stava."

"Poruka našeg delovanja je da ćemo zadržati naše kapacitete na visokom nivou, i ako smo se složili da to sada ograničimo, to je zato što strane moraju da se pridržavaju svojih obaveza", rekao je on.

Nakon izlaska SAD iz sporazuma 8. maja, druge strane u sporazumu, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku, obećale su da će se pridržavati sporazuma, uprkos povlačenju SAD. Međutim, evropske nacije sada prate Vašington u zahtevima da iranski raketni program i njegovovo delovanje u regionu moraju biti deo budućih pregovora. Iran je žestoko odbio da poveže svoj raketni program balističkih raketa, koji nije bio deo prvobitnog sporazuma, te pozvao Evropu da mu nadoknadi štetu koju će naneti obnovljene sankcije SAD. Hamnei je u ponedeljak rekao da Evropa ne treba da očekuje da će Teheran ostati u sporazumu ako ne učini ništa kako bi ga zaštitila od posledica sankcija.

"Izgleda da iz onoga što kažu neke evropske vlade, očekuju od Irana oboje, da trpi sankcije i da odustane od nuklearnih aktivnosti i da nastavi da poštuje ograničenja [u svom nuklearnom programu]. Ja kažem tim vladama da se ovaj loš san nikada neće ostvariti", rekao je on.

Ponovo je isključio da Iran može pristati da smanji razvoj balističkih raketa, rekavši da su to pusti snovi.

"Ja govorim Evropljanima. Ograničenje našeg raketnog programa je san koji se nikad neće ostvariti ", naglasio je Hameni.

Jedna od glavnih tačaka iranskog ultimatuma za Evropu jeste da mora nadoknaditi štetu nanetu njegovoj energetskoj industriji kupovinom iranske nafte i zaštitom trgovine sa Islamskom Republikom pružanjem bankarskih garancija.

Prošle nedelje, savetnik Hamneia, Ali Akbar Velajati je rekao da nastavak razgovora zavisi od spremnosti Evrope da ispuni ove zahteve.

"Mi ćemo sačuvati iransku regionalnu i raketnu moć da ubijemo SAD od zavisti", dodao je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Iran ponovo obogaćuje uranijum, vođa preti! VIDEO

Izvor: Mondo, 05.Jun.2018

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei naredio da već danas počne ponovno obogačivanje uranijama u Iranu. "Ako nas neko napadne..", preti Hamnei...Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da iranski narod i vlada neće dozvoliti da dalje bude i pod sankcijama i da poštuje nuklearne restrikcije..."Onaj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.