Irački ambasador poziva srpske firme da grade Irak

Izvor: Vesti-online.com, 08.Okt.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački ambasador poziva srpske firme da grade Irak

Ambasador Iraka u Beogradu Falah Abdulsada ocenio je da su politički odnosi Bagdada i Beograda veoma dobri i pozvao je srpske kompanije da učestvuju u svim segmentima izgradnje te ratom razorene zemlje.

"Pozivam sve srpske kompanije i firme da učestvuju u svim domenima izgradnje Iraka. To se naročito odnosi na kompanije koje su imale višedecenijsko iskustvo rada u Iraku. Sve su dobrodošle da rade i izgrade Irak... bilo u oblasti urbanizma, prosvete, infrastrukture, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << medicine", rekao je Abdulsada.

Abdulsada je ukazao da za saradnju posebno ima prostora u oblastima infrastrukture, obrazovanja i medicine, dodajući da je "elektroprivreda naročito veliki sektor". Irački ambasador je naveo da je saradnja Srbije i Iraka krenula uzlaznom linijom u politici, ekonomiji i trgovini, navodeći da se trgovinska razmena "polako poboljšava".

"Irak je bogat resursima i kadrovima i poseduje neviđene mogućnosti. Za tekuću 2011. Irak ima određen budžet od skoro 90 milijardi dolara, a za sledeću godinu se planira rekordnih 100 milijardi dolara, što je najveći budžet ne samo u istoriji Iraka, već i okolnih zemalja", rekao je ambasador.

Podsetivši da se trenutno u Bagdadu održava veliki sajam, on je rekao da je to dobra prilika za srpske firme da obezbede svoje učešće u iračkoj ekonomiji.

"Mogućnosti su fenomenalne. Pozivamo srpske firme da učestvuju na svim tenderima koje raspišu nadležna iračka ministarstva, da otvore svoja predstavništva u Iraku i da pokušaju da se izbore za svoje mesto", naveo je ambasador.

Na pitanje da li će Irak priznati Kosovo ambasador Abdulsada je kazao da Irak ne priznaje nezavisnost Kosova i da nije promenio stav.

"Stav Iraka je veoma poznat i izražen zvanično. Irak do sada nije priznao Kosovo... Do sada se nije promenio irački stav", kaže Abdulsada i istakao da Irak apsolutno podržava međunarodno pravo i međunarodne mehanizme, kao i dijalog, dodajuću i da "sve probleme treba rešavati isključivo mirnim putem".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.