Intenzivni radovi na demontaži stare sljemenske žičare

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2017, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intenzivni radovi na demontaži stare sljemenske žičare

ZAGREB - Na Sljemenu su u tijeku radovi na demontaži stare žičare, pri čemu je  najzahtjevniji dio tih radova uspješno priveden kraju. 

Ovi radovi druga su faza projekta izgradnje nove sljemenske žičare koja bi u pogonu trebala biti već od kolovoza iduće godine. Cjelokupna vrijednost projekta je 142 milijuna kuna.

Radovi na uklanjanju postojeće žičare započeli su 17. veljače ove godine te uključuju vrlo kompleksne zahvate na gradilištu dugačkom čak >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << četiri kilometra. Naime, da bi mogla početi gradnja nove žičare nužno je ukloniti tri postojeće postaje te 13 stupova sa temeljima koji su nosili zateznu, vučnu i nosivu užad duž cijele trase. Ukupna težina užadi, odnosno specijalnih čeličnih sajli, iznosi 84 tone te je ovaj dio radova trebalo oprezno i pažljivo izvesti budući da je cijeli dio trase prožet nizom planinskih staza po kojima se svakodnevno šeću izletnici.

Stoga su radnicima u ovom najzahtjevnijem i najopasnijem dijelu radova - demontiranju užadi - pomogli i članovi Gorske službe za spašavanje kako bi se osigurao najveći stupanj sigurnosti.  Uspješno je demontirano i svih 13 stupova, cijela noseća konstrukcija u Srednjoj postaji, dio noseće konstrukcije u Donjoj postaji te su započeti radovi uklanjanja pogonskih postrojenja i nosive čelične konstrukcije Gornje postaje.

Demontaža stare sljemenske žičare je druga od ukupno četiri faze izgradnje nove sljemenske žičare. Podsjetimo, stara žičara je izvan pogona od 2007. godine zbog kvara kojeg nije bilo isplativo popravljati. Nova će biti suvremenija, brža, sigurnija te će prevoziti 1500 putnika na sat, što je trostruko veći kapacitet od stare. Prometna dužina žičare iznosit će 5012 metara, a putnici će se prevoziti za 84 gondole kapaciteta po 10 putnika. Također, njezina posebna vrijednost je u tome što će pridonijeti smanjenju automobilskog prometa što će svakako pomoći u očuvanju zelenih pluća grada Zagreba.

Foto: Pixsell

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.