Inicijativa: U Srbiji se neće raditi nedeljom

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa: U Srbiji se neće raditi nedeljom

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dopunu Zakona o trgovini.

Ukoliko bi se inicijativa usvojila, trgovine ne bi radile nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Inicijativa je usledila nakon obraćanja Samostalnog sindikata trgovine Srbije, a s obzirom da je najveći broj zaposlenih koji radi nadeljom upravo u sektoru trgovine.

Naime, u trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 200.000 radnika, od kojih su 70 odsto žene. Poverenica u saopštenju za medije napominje da zaposleni u trgovini slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje, što stvara dodatni problem, imajući u vidu da vrtići ne rade vikendom.

"To se dalje prenosi na neodlučnost za zasnivanje porodice, što za Srbiju u kojoj je već decenijama nepovoljna demografska situacija, predstavlja veliki problem", navodi poverenica.

Ona podseća da je Zakonom o radu kao izuzetak od pravila da se nedeljni odmor koristi nedeljom, predvidjeno da poslodavac može odrediti drugi dan za korišćenje nedeljnog odmora samo ako priroda posla i organizacija rada to zahteva, zbog čega smatra da bi trebalo razmotriti praksu da najveći broj trgovina radi upravo nedeljom.

Ona podseća i da je Konvencijom Medjunarodne organizacije rada izmedju ostalog propisano da se razdoblje nedeljnog odmora mora kad god je to moguće podudarati sa danom u nedelji koji je prema tradiciji ili običajima te zemlje odredjen kao dan odmora.

Janković je uverena da prostora za unapredjenje ravnopravnosti zaposlenih u trgovini ima, te očekuje da će Ministarstvo, kao ovlašćeni predlagač Zakona o trgovini razmotriti navedenu inicijativu i preduzeti odgovarajuće mere.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.