Inflacija u evrozoni u aprilu najviša u dvije godine

Izvor: Capital.ba, 01.Maj.2021, 13:35

Inflacija u evrozoni u aprilu najviša u dvije godine

FRANKFURT, Rast potrošačkih cijena u evrozoni ubrzao je u aprilu, dosegnuvši najviši nivo u dvije godine, potaknut snažnim poskupljenjem energenata, pokazale su u petak procjene evropske statističke kancelarije. Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u aprilu je ubrzala na 1,6 odsto, najviši nivo od aprila 2019. godine. U martu iznosila je 1,3 odsto. Najviše su u aprilu poskupjeli energenti, za 10,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << U martu njihove su cijene porasle 4,3 odsto. Rast cijena hrane, pića i duvanskih proizvoda oslabio je na 0,7 odsto, odražavajući pad cijena svježe hrane, za 0,4 odsto, nakon više od godinu dana poskupljenja. Među zemljama članicama evrozone najveću godišnju stopu inflacije bilježio je Luksemburg, od 3,3 odsto. Slijede Litvanija i Slovenija, sa rastom potrošačkih cijena od 2,4 i 2,2 odsto. Najslabije su rasle cijene na Malti, svega 0,1 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim aprilom. Pad cijena bilježili su Grčka i Portugal, za 0,8 odnosno 0,1 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, pokazuje Eurostatov izvještaj. Hina Чланак Inflacija u evrozoni u aprilu najviša u dvije godine се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Nezaposlenost u EU i evrozoni blago pala u martu, u Hrvatskoj stabilna

Izvor: Capital.ba, 01.Maj.2021

BRISEL, Nezaposlenost u EU i evrozoni blago je smanjena u martu dok je u Hrvatskoj ostala nepromijenjena, zadržavši se ispod evropskog prosjeka, pokazao je izvještaj evropske statističke kancelarije. FOTO: Agencije   U martu je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.