Inflacija rekord obara u februaru

Izvor: Blic, 24.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija rekord obara u februaru

Teško da ćemo ove godine živeti isto kao prošle godine, jer iako nominalno stoje, plate su iz dana u dan realno sve manje. Ono što ih nagriza jeste inflacija koja rekordno raste, a kako stvari stoje, valja očekivati još gori životni standard. Iako je dogovorom sa MMF-om predviđeno da cene koje kontroliše država mogu za godinu dana porasti najviše 13 odsto, plus minus dva odsto, samo u januaru skočile su za skoro šest odsto.

Stručnjaci ističu da je stopa inflacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na koju se Srbija obavezala prilikom sklapanja sporazuma sa MMF-om, nerealna i da će, ako se ovako nastavi, ona biti probijena već u martu.

- Februar će biti još gori od januara. Kada stignu podaci, biće svima jasno da svaka priča o planiranoj inflaciji pada u vodu. Šta će biti sa regulisanim cenama, najviše zavisi od kretanje cene nafte - kaže za „Blic” Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta.

Kako nam se loše piše u februaru dokazuje i to što skok cena naftnih derivata od oko 30 odsto s kraja januara nije ušao u ovu računicu, pa će se maksimalni procenat za povećanje „državnih cena” suziti još više. Ono što je ove cene najviše poguralo jeste skok cena cigareta od 15 odsto, PTT usluga od 10 odsto i komunalija za oko osam odsto.

Iz Narodne banke Srbije upozoravaju da država mora biti škrtija u davanju zelenog svetla za povećanje cena koje ona određuje.

- Dosadašnji rast regulisanih cena kao i sva najavljena nova poskupljenja prete da ugroze dogovoreni plan za njihov rast, čime bi se ugrozio ciljani nivo inflacije za ovu godinu. U prvoj polovini godine rast regulisanih cena će, uz planirano poskupljenje električne energije od osam odsto i sa naše strane očekivano poskupljenje derivata i lekova, iznositi 11,1 odsto. Vlada je, za sada, u mogućnosti da rast održi u okviru projektovanog raspona, ali to podrazumeva znatno obazrivije prihvatanje argumenata o poskupljenju - kaže za „Blic” Branko Hinić, direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja NBS.

U većini razvijenih zemalja upravo je privreda najveći korisnik struje, dok je situacija u Srbiji potpuno drugačija. Čak 70 odsto korisnika su građani, pa je praktično nemoguće povećati cenu na primer samo za privredu, čemu pribegavaju razvijenije zemlje. Vladi uskoro sledi izbor između dve loše odluke, jer dok EPS vapi za novim investicijama zbog čega je poskupljenje struje neizbežno, građani će ovim biti ponovo udareni po džepu. Pravilo je, međutim, da država početkom godine diže cene robe i usluga koje su pod njenom kontrolom.

Šta je rešenje?

Premijer Cvetković već je obelodanio da se Vlada sprema za pregovore o novom aranžmanu sa MMF-om da bi mogla da dobije 2,5 milijardi dolara za makroekonomsku stabilnost. To bi bar na izvesno vreme moglo da znači stabilniji kurs, predvidljiviju poslovnu klimu i koliko-toliko sigurniji život.

Gas može uskoro da pojeftini

U januaru su se čuli u zahtevi za poskupljenje cene gasa, što zvanično nikada nije stiglo do Agencije za energetiku.

- Imajući u vidu kretanje svetske cene nafte u proteklih devet meseci, što je baza na osnovu koje se formira uvozna cena ruskog gasa, u narednom periodu treba očekivati pojeftinjenje. S obzirom na dinamiku pada cena nafte u odnosu na pad vrednosti dinara u istom periodu, treba očekivati i da dinarska cena gasa bude niža. Dakle, čak i ako trenutno postoje „makaze cena” na štetu „Srbijagasa”, u bliskoj budućnosti situacija će se značajno promeniti - ističe Branko Hinić, direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja NBS.

Hinić dodaje da utvrđivanje visine i uzroka gubitaka u „Srbijagasu” i način pokrića gubitka koji se eventualno utvrdi je pitanje na koje odgovor treba da daju nadležne institucije Vlade.

Robe i usluge čije cene kontroliše država

- Hleb (najverovatnije neće poskupeti)

- Derivati nafte (cena se usklađuje svakih 15 dana u skladu sa kretanjem cene na Londonskoj berzi i kursom dolara)

- Struja (poskupljuje verovatno u aprilu za 8%)

- Prirodni gas (nema novih najava o poskupljenju)

- Komunalno-stambene usluge (poskupele i januaru)

- Saobraćajne usluge (poskupele u januru)

- Telekomunikacije i poštanske usluge (poskupele u januaru)

- Lekovi (moguće novo poskupljenje)

- Duvan (cigarete poskupele u januaru)

- TV pretplata (nema najava o poskupljenju)

- Putarine (izjednačene za domaća i strana vozila)

- Društvena zaštita (nema najava o poskupljenju)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.