Inflacija do kraja godine između devet i 9,5 odsto

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija do kraja godine između devet i 9,5 odsto

Inflacija u Srbiji na kraju godine biće između devet i 9,5 odsto, što je iznad gornje granice od osam odsto ciljanog nivoa inflacije Narodne banke Srbije, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Đogović je na konferenciji za novinare ocenio da bujanje inflacije preko planiranih okvira za 2010. godinu umanjuje kredibilitet kako NBS, tako i kreatora ekonomske politike.

On je istakao da će inflacija dodatno obezvrediti primanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stanovništva, a na kratak rok ići će na ruku državi jer će preko većih cena ubirati više poreza i nominalno obezbediti više sredstava za izmirivanje obaveza prema budžetskim korisnicima, ali i za "veštačko naduvavanje" bruto domaćeg proizvoda.

''Zbog probijanja inflacije iznad planiranih okvira u ovoj godini, privrednici će za narednu godinu u svoju cenovnu politiku verovatno zaračunati veću stopu inflacije od one koja se prognozira'', rekao je on.

Đogović je istakao i da naglo bujanje inflacionih tokova i dalje slabljenje dinara unose dodatni nemir kod privrednika jer nepredvidivost postaje ključna odrednica pod kojom preduzeća posluju u Srbiji.

"U tako nesigurnom poslovnom ambijentu strane direktne investicije više su plod slučajnosti nego pravilo i trenutno su podržavane samo preko izdašnih državnih subvencija, što već na srednje staze može imati negativne posledice", naveo je.

Prema rečima Đogovića, zadatak nosilaca ekonomske politike je da u kombinaciji kreditno-monetarne i fiskalne politike spreče da se tokom naredne godine inflacija otrgne kontroli.

On je ukazao da će usled prodaje "Telekoma Srbija" na naše tržište doći obimnija finansijska sredstva koja će u periodu od šest meseci do godinu dana stabilizujuće delovati na devizni kurs, čime će, bar sa te strane, biti smanjen pritisak na inflaciju.

Đogović je napomenuo i da će do prodaje "Telekoma" biti nastavljeno "klizanje" kursa, uz određene sezonske oscilacije, koje će biti nastavljeno i kada budu potrošena ta sredstva ukoliko ne budu poboljšane ekonomske performanse Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.