Izvor: Blic, 28.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Indipendent": Istočni Evropljani zaslužuju veću pomoć

Britanski list "Indipendent" apelovao je danas, u svom uredničkom komentaru, na pomoć istočnoevropskim zemljama, tvrdeći da je to ne samo moralna dužnost ostatka Evrope, već i jedino razumno rešenje.

U članku o finansijkoj pomoći privredama istočne Evrope, pod naslovom "30 milijardi dolara za deaktiviranje istočno-evropske bombe", list navodi da je, 20 godina nakon pada Berlinskog zida, konstantan privredni rast u bivšim komunističkim zemljama zamenjen depresijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

List to ilustruje primerima iz Mađarske, koja je sada naročito pogođena krizom, pre svega zbog široko raprostranjenih kredita u stranoj valuti, prenosi Bi-Bi-Si. Teško su pogođene i baltičke republike, koje su prethodnih godina zabeležile najdramatičniji ekonomski rast, a socijalni nemiri u tim zemljama su sada postali svakodnevna pojava.

"Indipendet" navodi i da su sve istočno-evropske privrede, s izuzetkom stabilne Slovenije, na silaznoj putanji - u najgoroj situaciji su Letonija i Ukrajina, dok za Srbiju ne postoje konkretni podaci, ali se navodi da je suočena s problemima i da već prima pomoć MMF-a. Neizvesno je kako će se EU postaviti prema ovoj krizi, čije razmere nikad nije predvidela, naročito kad se ima u vidu da nove članice za prijem čekaju u redu ispred vrata, navodi "Indipendent".

"Odricanje pomoći bi bila velika greška koja bi poništila politički napredak u odnosima nakon kolapsa komunizma. Glavna lekcija ove krize je da smo svi međusobno povezani", konstatuje list, i dodaje da bi bila ludost dozvoliti zemljama s tako snažnim napretkom da padnu kao žrtve globalne krize. Politička rukovodstva nekih od ovih zemalja jesu pogrešila kad su dozvolila svojim ekonomijama da se preterano oslanjaju na građevinarstvo, potrošnju i strani kapital, ali građani tih zemalja su vredni i obrazovani ljudi koji će, kad se ekonomska klima promeni, učiniti svoje privrede veoma konkuretnim. Ako im je pomoć potrebna, svakako im je treba dati, zaključuje "Indipendent".

"Fajnenšel Tajms" ocenjuje da je juče odobreni paket pomoći istočnoevropskim zemljama nedovoljan, što ilustruju skoro neprimetni skok vrednosti mađarske, poljske i češke valute nakon te objave, kao i da je verovatno potreban koordinisani odgovor MMF, EU i G7.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Indipendent: Pomoć istočnoj Evropi

Izvor: B92, 01.Mar.2009, 02:37

London -- Britanski list "Indipendent" apelovao je, u svom uredničkom komentaru, na pomoć istočnoevropskim zemljama, tvrdeći da je to jedino razumno rešenje... U članku o finansijkoj pomoći privredama istočne Evrope, pod naslovom "30 milijardi dolara za deaktiviranje istočno-evropske bombe",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.