Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 06:52

Indija kupuje srpsko voće, Egipat pšenicu, a šta kupuju Kinezi

Tematska nedelja "Poljoprivreda i prehrana", koja će na svetskoj izložbi u Dubaiju trajati do 20. februara, privukla je skoro 300 privrednika iz oko 140 kompanija. U Dubaiju je najveća biznis delegacija u novijoj istoriji Srbije, kažu u PKS-u.
Ujedinjeni Arapski Emirati su naftna sila, ali i poželjan partner u poljoprivredi i prehrambenoj industriji jer uvoze 80 odsto prehrambenih proizvoda.

Stoga ne iznenađuje što je tematska nedelja "Poljoprivreda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prehrana" privukla skoro 300 srpskih privrednika.
Indija je zainteresovana za naše voće, Egipat za voće i pšenicu, a Kina za kukuruz.
"Treba da se radi prerada više od pola miliona tona kukuruza, investicija će biti preko 250 miliona evra, biće preko hiljadu zaposlenih. Razgovaramo sa ozbiljnom kompanijom", kaže Goran Đaković iz Ministarstva poljoprivrede.
Poseban događaj biće predstavljanje srpskih vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca, koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata već i čitavog Bliskog istoka. Kada Francuska ima zlatni šampanjac, mi možemo rakiju sa zlatnim listićima.
Ideja ne manjka, poput one da se od organskog otpada pravi zemljište za cveće.
"Konkretno, od organskog otpada, pomija i tog što se baci ovde, mogli bismo da pravimo kvalitetan humus", ističe Branislav Bogojević iz "Trontima".
Najveća delegacija u novijoj istoriji SrbijeOvo je najveća srpska delegacija na nekom naučnom skupu.
"Mogu da kažem da je Srbija u poslovnom smislu svet, i to u najboljem smislu te reči i da Srbija i te kako ima šta da na toj globalnoj izložbi i u toj globalnoj utakmici ponudi", rekao je Marko Selaković iz Privredne komore Srbije.
Od oktobra prošle godine kada je Ekspo otvoren, srpski Biznis hab u Poslovnoj zoni Saut Dubai do sada je posetilo 1.200 srpskih privrednika koji su imali više od 150 sastanaka sa predstavnicima sedamdesetak zemalja.
Sklopljeno je više od 15 ugovora, najviše u oblasti naprednih tehnologija i inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.