Stigla najveća delegacija privrednika Srbije na Ekspo Dubai

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2022, 09:30

Stigla najveća delegacija privrednika Srbije na Ekspo Dubai

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, stigla je danas na Svetsku izložbu Ekspo 2020 Dubai, a direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selković kaže da je to u istoriji naše zemlja najbrojnija delegacija domaćih privrednika u nekoj dalekoj destinaciji. U okviru izložbe Ekspo u Dubajiu, od 12. do 20. februara, održava se osma tematska nedelja "Poljoprivreda i prehrana" na Svetskoj izložbi.Selaković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dočekao privrednike u srpskom Biznis habu u Poslovnoj zoni Saut Dubai, poželeo im dobrodošlicu i istakao da je to od početka Svetske izložbe u Dubajiu dom srpske privrede.

Njihov fokus biće na povezivanju sa inostranim partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i međunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane, kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović.

Povodom obeležavanja Dana državnosti 15. februara, PKS u saradnji sa Razvojnom agencijom, Vladom Srbije, Ekspo timom i Paviljonom Srbije, organizovala je i poseban biznis program na nekoliko lokacija na Ekspu, koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

"Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu", poručio je Bogunović.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja.

Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima.

Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu, naveo je Bogunović.

Emirati su, prema njegovim rečima, tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani firmi poput PIK Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe, Apple World-a, kao i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji "Poljoprivreda i prehrana", od 12. do 20. februara od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir group, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara biće održana i investiciona konferencija "Serbia Country Business Briefing" e usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood, sajam prehrambene industrije koji se u ovom periodu održava u Dubaiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Uspeli smo da ispišemo istoriju"

Izvor: B92, 13.Feb.2022

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, stigla je danas u Dubaji...Tamo se održava Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai, a direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selaković kaže da je to u istoriji naše...

Nastavak na B92...

SVETSKA IZLOŽBA - EKSPO 2020: Srpski privrednici u potrazi za partnerima u Dubajiu

Izvor: Blic, 14.Feb.2022, 01:19

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, započela je danas nastup na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubajiu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.