Imamo čak 10% globalnih rezervi: Litijum, na kom Srbija leži, od juče zovu i novim zlatom

Izvor: B92, 02.Dec.2020, 12:10

Imamo čak 10% globalnih rezervi: Litijum, na kom Srbija leži, od juče zovu i "novim zlatom"

Tražnja za litijumom konstantno raste, pogotovo otkako se proizvođači automobila orijentišu na električna vozila koja napajaju upravo litijum-jonske baterije.

Tako i Kalifornija želi da njena dolina Imperijal postane Litijumska dolina, i to je za njih, prema informacijama koje su juče i zvanično objavljene, "novo zlato".

Zemlje koje su trenutno vodeće po eksploataciji litijuma su Australija, Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugal i Brazil, a najveće rezerve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << litijuma u Evropi, prema dosadašnjim procenama, nalaze se upravo u Srbiji. Tako bi ovaj alkalni metal lako mogao da postane i "srpska nafta", jer se na teritoriji naše zemlje nalazi 10 odsto njegovih svetskih rezervi.

U ovom trenutku, litijum spada u najtraženije sirovine na svetu. Neki ga zovu i "zlatom 21. veka", pre svega zbog reputacije rasta u elektroindustriji, a mnogi i metalom čija je eksploatacija jako komplikovana, piše "Blic".

Mobilni telefoni i električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama, a pošto giganti poput Tesle, Gugla i Epla planiraju značajna ulaganja u sektor električnih vozila, to bi moglo da dovede do dodatnog rasta tražnje. "Blumberg" je nedavno izneo procenu da će se do 2030. godine potrošnja baterija s litijumom povećati osam puta.

Jadarit na 20 lokacija u Srbiji

Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta jadarita iz kojeg se izdvaja litijum, a rezerve rude u Jadarskom basenu, u Zapadnoj Srbiji, procenjuju se na 136 miliona tona. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. godine, a na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora.

Stručnjaci navode da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija širom Srbije koje se prostiru sve do Zaječara, i da su na tim mestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Prema dostupnim informacijama, Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

Iz vlade je u više navrata izjavljivano da Srbija mnogo očekuje od nalazišta litijuma. Napominjano je i da je ekstrahovanje litijuma komplikovano, a doneta je i odluka da se litijum ne izvozi slobodno.

Oči uprte u jednu kompaniju

Upravo u tom pravcu se kreću i očekivanja meštana Loznice i okoline. Naime, meštani se nadaju da bi uz eksploataciju i preradu rude u njihovom kraju mogli da se izgrade i proizvodni pogoni, a to bi značilo i nova radna mesta.

Iz Nemanjine 11 početkom ove godine pominjali su kompaniju "Rio Tinto", s pričom da je namera da se ovde preseli njihov razvojni centar, koji je trenutno u Australiji, kao i da u Srbiji budu sve naučne i istraživačke delatnosti i sva laboratorijska ispitivanja.

Drugi korak bi bio lociranje trećeg važnog partnera u celoj priči, a to je partner koji će koristiti taj litijum da ovde razvija baterije ili električne automobile.

Mineral na dubini do 720 metara

Vlada Srbije u martu je uredbom utvrdila Prostorni plan područja za eksploataciju i preradu minerala jadarit - "Jadar". Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uređenje prostora posebne namene "Jadar".

Područje prostornog plana je 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja, a samo ležište jadarita locirano je u dolini reke na poljoprivrednom zemljištu. Mineral je na dubini od 100 do 720 metara.

Prema ovom dokumentu, zona rudarskih aktivnosti prostiraće se na 854,8 hektara, zona proizvodno-industrijskih aktivnosti biće na površini od 646,5 hektara, dok će za deponovanje industrijskog otpada, izgradnju pristupnih saobraćajnica i prateće infrastrukture biti korišćena zona od 358,5 hektara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.