Ilićeva izjava o uvođenju eksterne kontrole pravosuđa unela zabunu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilićeva izjava o uvođenju eksterne kontrole pravosuđa unela zabunu?

Izjava državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića o uspostavljanju tzv. eksterne kontrole pravosuđa, a posebno primeri tog rešenja u evropskim državama koje je naveo izazvali su niz reagovanja.

Ilić je, naime, u izjavi za jednu televiziju naveo primer da je u Italiji predsednik države u isto vreme i predsednik vokog sudskog i tužilačkog saveta, da u Francuskoj predsednik države imenuje sudije, da u Austriji ministar pravde i predsednik države zajedno učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u izboru sudija i tužilaca, u Nemačkoj ministar pravde imenuje tužioce, a u Kraljevini Belgiji - kralj finalno imenuje sudije.

Ilić je danas rekao da to u Srbiji neće biti slučaj, mada je to dobra evropska praksa, te precizirao da je jasno rekao da je ideja amandmana na Ustav Srbije, o kojima je govorio, podrazumeva uspostavljanje "eksterne kontrole naroda" nad radom pravosuđa i to - putem pet istaknutih pravnika.

Pojedini mediji su, međutim, njegove primere protumačili kao nameru da se u Srbiji "eksterna kontrola" nad pravosuđem poveri predsedniku Republike, a neke stranke reagovale su na tu interpretaciju, kao i na izjave predsednika Aleksandra Vučića povodom nepokretanja postupka protiv Filipa Koraća, za kojeg se, kako je naveo, zna da je narkodiler.

Tako je poslanik Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović rekao danas na pres konferenciji da predsednik, ukoliko se zalaže za rekonstrukciju čitavog ustavno-pravnog ustrojstva, treba da to kaže jasno i glasno.

Vukadinović je novinarima u parlamentu rekao da ostaje dilema posle Vučićeve izjave, kao i najave državnog sekretara u Ministarstvu pravde koji je kazao da bi trebalo menjati način izbora sudija i tužilaca i obezbediti "eksternu kontrolu".

"Radi se o potencijalnom ozbiljnom zadiranju i promeni čitavog političkog i pravnog ustrojstva zemlje. Ta fraza da treba obezbediti eksternu kontrolu izbora sudija i tužilaca uz poznate floskule o tome kako je loše stanje u sudstvu, najzad bezazlenim formulacijama se provlači zalaganje, pa i najava temeljne promene rekonstrukcija čitavog ustavno-pravnog ustrojstva države", ocenio je Vukadinović.

I Savez za Srbiju je reagovao ocenom da je "na delu pokušaj da se sudska vlast, koja je po Ustavu nezavisna, u celosti stavi u službu predsednika Aleksandra Vučića i SNS".

Takav trend, kako smatraju, proizlazi iz "predloga državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića za promenu Ustava".

SzS je u saopštenju podsetio da je zabranjen svaki uticaj na rad javnog tužilaštva i sudova na postupanje u predmetima od strane izvršne i zakonodavne vlasti.

Ilić je, inače, danas podsetio da Ustav predviđa odnos tri grane vlasti koji je zasnovan na balansu i međusobnoj kontroli - tako da svaka vlast mora da kontroliše i ograničava drugu vlast.

"Eksterna kontrola od strane naroda podrazumeva da su građani ti koji biraju, koji imaju pravo da kontrolišu kako izvršnu, tako zakonodavnu, a prema ideji amandmana, i da participiraju u kontroli sudske vlasti", ukazao je Ilić za Tanjug.

Podsetio je da je Venecijanska komisija potvrdila rešenja iz Nacrta amandmana - koja se bez nje više ne mogu menjati - da će "kontrolu naroda" predstavljati pet istaknutih pravnika, koje Narodna skupština na javnom konkursu bira u Visoki savet sudstva (VSS).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.