Izvor: Beta, 15.Jun.2021, 13:21

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih

Francuski ogranak skandinavske kompanije Ikea za proizvodnju i trgovinu nameštajem i opremom za domaćinstvo kažnjen je sa milion evra, a jedan od bivših direktora na novčanu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca izmedju 2009. i 2012. godine.Sud u Versaju proglasio ih je krivim jer su nezakonito prikupljali lične podatke zaposlenih i kupaca, ali ih je osudio na blaže kazne nego što je to tražilo tužilaštvo koje ih je teretilo za "masovno nadgledanje".Tužilaštvo je zatražilo novčanu kaznu od dva miliona evra kao i strogi zatvor za jednog od bivših direktora Žan-Luja Bajoa (Jean-Louis Baillot).Bajo, koji je bio direktor od 1996. do 2002. godine, negirao je da je naložio nadgledanje zaposlenih. On je osudjen na dve godine zatvora uslovno i 50.000 evra novčane kazne.Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, "sistema nadzora" zaposlenih i kupaca. Ikea u Francuskoj i njena tadašnja uprava se terete da su nezakonito dolazili do podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima.U srcu ovog "sistema", Žan-Fransoa Pari (Jean-François Paris), zadužen za obezbedjenje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osudjen je na 18 meseci zatvora uslovno i 10.000 evra novčane kazne.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Francuska, zaposleni i špijuniranje: Ikea kažnjena sa milion evra zbog prikupljanja ličnih podataka

Izvor: Danas, 15.Jun.2021

AFP Francuski sud naložio je Ikei da plati kaznu od milion evra pošto je švedska kompanija za proizvodnju nameštaja proglašena krivom za špijuniranje zaposlenih u francuskoj podružnici. Bivši izvršni direktor kompanije Ikea Francuska, Žan Luj Bajo, dobio je dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.