IRCI TROŠE 600.000 EVRA KAKO BI ELIMINISALI 200.000 KRAVA: Naučnici tragaju za humanijim rešenjem OVOG VELIKOG PROBLEMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 20:20

IRCI TROŠE 600.000 EVRA KAKO BI ELIMINISALI 200.000 KRAVA: Naučnici tragaju za humanijim rešenjem OVOG VELIKOG PROBLEMA

U Irskoj imaju predlog na klanje poslati 65.000 krava u periodu od tri godine kako bi se postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili.

Pred stočarima Irske je veliki izazov koji izaziva bes, posebno među proizvođačima mleka. Vlada želi eliminisati 200.000 krava, izveštavaju mediji.

Predlog je na klanje poslati 65.000 krava u periodu od tri godine kako bi se postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili. Primena ovakve odluke bi državu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koštala 600 miliona evra, a na godišnjem nivou poreski obveznici bi trebalo da obezbede 200 miliona evra. Ovi podaci iz Ministarstva poljoprivrede su izazvali bes i ogorčenje irskih poljoprivrednika, a njihova udruženja oštro protestuju protiv planova za zaštitu klime.

U Irskoj je poljoprivreda označena kao najveći emiter gasova staklene bašte, sa 37,5 odsto emisija u 2021. S obzirom na to da se emisije iz sektora povećavaju svake godine, vlada cilja smanjenje emisija za poljoprivredu za 25 odsto do 2030. godine. To znači da bi poljoprivreda do kraja 2030. godine trebalo da smanji svoje emisije za ukupno 5,75 miliona t CO2 ekvivalenta.

Pat Mekormak iz "Irish Creamery Milk Suppliers Association" (ICMSA) objasnio je da bi se tako drastično smanjenje broja životinja trebalo odvijati samo na dobrovoljnoj osnovi. Mnogi farmeri su uzeli kredite na osnovu broja i učinka njihovog stada krava. Postavlja se pitanje kako će vratiti kredite ako im oduzmu životinje.

Zbog toga Mekormak poziva na ulaganje u infrastrukturu, nauku i istraživanja kako bi se smanjile emisije štetnih gasova. Sličnog mišljenja su i naučnici koji su potpisali Dablinsku deklaraciju koji se zalažu za klimatski prihvatljiv razvoj stočarskog sektora.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je objavljeni dokument samo deo konsultativnog procesa, predlog za raspravu i da nije konačna odluka, dok Vlada naglašava da je u potpunosti posvećena dugoročnom opstanku stočarstva, posebno mlekarstva koje je temelj poljoprivrednog sektora ove ostrvske zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.