I u Švajcarskoj ne cvetaju ruže

Izvor: B92, 01.Mar.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Švajcarskoj "ne cvetaju ruže"

Bern -- U Švajcarskoj 11,8 zaposlenih ima platu nedovoljnu za dostojnu egzistenciju, među kojima je najviše žena, prema studiji Univerziteta iz Ženeve.

Plata svakog desetog Švajcarca je ispod 4.000 franaka, a Švajcarskinje zarađuju u proseku 630 franaka manje nego njihove muške kolege, navodi se u izveštaju, objavljenom povodom evropskog Dana jednakih plata.

Prema rezultatima istraživanja, broj zaposlenih s punim radnim vremenom, sa mesečnim primenjam nižim od 3.986 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << franaka iznosi oko 437.000.

Međutim, predstavnici sindikata trvrde da je broj ljudi sa platom ispod minimalnih 4.000 franaka oko 500.000, dok nadležni Statistički zavod tvrdi da ih je 368.000, ne računajući zaposlene u poljoprivrednom sektoru, niti one koji rade kao pomoć u kućnim poslovima, preneli su švajcarski elektronski mediji.

Zaposlene žene u Švajcarskoj su dva i po puta ugroženije u pogledu materijalne egzistencije nego njihove kolegenice u EU.

Nejednakost u platama među polovima je takođe vidna u Švajcarskoj, jer niska primanja pogađaju 15,8 odsto zaposlenih žena, i 6,1 odsto muškaraca.

U studiji se naglašava da žene u Švajcarskoj mesečno u proseku zarađuju 630 franaka manje od muškaraca sa istom stručnom spremom.

Među zaposlenima sa niskim primanjima 40 odsto je onih koji imaju diplomu o strčunoj osposobljenosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plata svakog desetog Švajcarca manja od 4.000 franaka

Izvor: Capital.ba, 01.Mar.2013

BERN, U Švajcarskoj 11,8 zaposlenih ima platu nedovoljnu za dostojnu egzistenciju, među kojima je najviše žena, prema studiji Univerziteta iz Ženeve. Plata svakog desetog Švajcarca je ispod 4.000 franaka, a ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.