I u Beogradu kancelarija za pomoć Srbima iz BiH u zaštiti imovine u Federaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2022, 14:50

I u Beogradu kancelarija za pomoć Srbima iz BiH u zaštiti imovine u Federaciji

Od danas u Beogradu, u ulici Gavrila Principa 16 počinje s radom kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz Bosne i Hercegovine u zaštiti njihove imovine u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj, inače, postoji šest takvih kancelarija, a na konferenciji za novinare u Beogradu danas je predstavljen i portal Srpska zemlja, izrađen uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, na kojem se mogu naći sve informacije i obrasci neophodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ostvarivanje imovinskih prava.

Na konferenciji je potpisan i sporazum o saradnji u zaštiti imovinskih prava Srba poreklom iz Federecije BiH, a potpisali su ga komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i koordinator rada kancelarija za pravnu pomoć Republike Srpske i predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Šef Predstavništva RS Mlađen Cicović pojasnio je da je na ranijim skupovima zaključeno da su postupak uspostave novih zemljišnih knjiga i harmonizacija zemljišno-knjižnih i katastarskih podataka u Federaciji BiH apsolutno netransparentni.

"Zbog takvog postupka je Vlada RS u oktobru 2020. donela zaključak kojim je naloženo da se obezbedi stručna pravna pomoć ljudima poreklom iz Federacije BiH koji polažu pravo na zemljište u ovom entitetu", rekao je Cicović.

Dodao je da je krajem 2020. Vlada RS raspisala i javni poziv izbeglima da se jave specijalizovanim područnim kancelarijama radi pravne pomoći i da su za dva meseca kampanje u prošloj godini formirana 3254 nova predmeta, što je oko 78 odsto od broja formiranih predmeta tokom prethodne tri i po godine.

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon je istakao da ova uprava između ostalog radi na informisanju Srba iz Federacije, rasejanih širom sveta o njihovim pravima.

Istakao je da je pre rata 1991. godine na teritoriji Federacije BiH živela 541.000 Srba a prema popisu iz 2013. samo 56.000.

Naveo je i da se procenjuje da oko 400.000 izbeglih i raseljenih Srba iz Federacije BiH i njihovih naslednika polaže pravo na nepokretnosti, u vlasništvu ili posedu u ovom entitetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje da radi Kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz Bosne i Hercegovine u zaštiti njihove imovine

Izvor: RTS, 25.Jan.2022

U Federaciji BiH u toku je postupak usklađivanja podataka iz zemljišnih knjiga i katastra o zemljištu, zgradama i pravima na osnovu stvarne situacije na terenu. Od danas u Beogradu, u ulici Gavrila Principa 16, počinje da radi Kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz Bosne i Hercegovine u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.