Hrvatski ultimatum Izraelu: Ovo je rok, javite za avione

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ultimatum Izraelu: Ovo je rok, javite za avione

Zagreb -- Hrvatska je zatražila od Izraela da je do 11. januara zvanično obavesti da li je u mogućnosti da isporuči borbene avione F-16.

Ministarstvo odbrane u saopštenju navodi da će Hrvatska poništiti odluku o izboru višenamenskog borbenog aviona od marta 2018. ukoliko "zbog nesporazuma koji su nastali izmedju Izraela i SAD Hrvatska ne bude u mogućnosti da kupi avione koje je odabrala".

"Obaveza Države Izrael je da isposluje odobrenje vlade SAD za isporuku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj. Kada nas Država Izrael službeno izvesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost", navodi MORH.

Prvu izjavu o zastoju u kupovini izraelskih borbenih aviona zbog protivljenja SAD dao je ministar odbrane Damir Krstičević, koji je rekao da je konkurs napravljen po svim pravilima i da nisu znali za protivljenje SAD.

"Želeo bih reći da je vlada SAD dala predodobrenje za prodaju Baraka. Država Izrael je imala 3. oktobra 2017. svu potrebnu dokumentaciju", rekao je novinarima Krstičević.

Upitan da li je spreman da podnese ostavku ukoliko proces kupovine aviona propadne, on je odgovorio da nije uradio ništa protiv nacionalnih interesa, ali da je uvek spreman da ode ukoliko će njegov odlazak pomoći zemlji.

Američki mediji objavili su prošlog meseca da SAD Izraelu blokira prodaju 12 aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina, proizvedenih u SAD, koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali oko tri milijarde kuna (oko 407 miliona evra).

Navodno Izrael nije tražio pisano odobrenje Vašingtona pre nadogradnje. SAD traži da se sa aviona pre prodaje skine izraelska tehnologija, a s druge strane, Hrvatska bez te napredne nadogradnje ne želi da ih kupi.

Vlada Hrvatske formalno je u martu prošle godine donela odluku o kupovini 12 polovnih modernizovanih izraelskih borbenih aviona F-16 C/D Barak koji treba da zamene dotrajale MiG-ove 21. Tender je bio raspisan 2017, a osim Izraela, na davanje ponude su bile pozvane i SAD, Grčka, Južna Koreja i Švedska.

U poslednjem krugu ostale su ponude Izraela i Švedske, ali je presudila cena budući da Hrvatska nema novca za nove avione.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.