Hrvatska čeka odgovor Izraela i SAD o avionima F-16

Izvor: RTS, 03.Jan.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska čeka odgovor Izraela i SAD o avionima F-16

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da hrvatskoj vladi "nije drago" što je došlo do zastoja u nabavci aviona F-16 od Izraela, kao i da se trude da identifikuju tačno razloge problema nakon čega će biti donete odgovarajuće odluke.
Andrej Plenković je rekao na sednici Vlade da očekuje konačna izjašnjavanja Izraela i SAD, nakon čega će i Vlada doneti konačnu odluku, prenosi Indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

"Vlada je vrlo čvrsto pri svojoj odluci, a to je da u onom tenderu koji je bio možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćana i predložena od strane stručnog tima Ministarstva odbrane", rekao je Plenković.
Sve ostalo zahtevaće poništavanje tog procesa, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje, rekao je Plenković.
Naveo je da postoje poteškoće na relaciji Izrael–SAD u vidu dobijanja saglasnosti za "transfer tehnologija trećoj strani".
"U ovom slučaju treća strana smo mi. Suprotno onome što smo imali kao informaciju u ovom procesu od skoro dve godine, došlo je do određenih problema gde očigledno sa strane SAD postoje rezerve pri prepuštanju tehnologije koja je izvorno američka pa je potom bila nadograđena od strane Izraela", rekao je Plenković.
Večernji list je ranije naveo da će Hrvatska zvanično zatražiti odgovor od Izraela da li je spreman da isporuči američke avione F-16 one konfiguracije koju je ponudio i s kojom je pobedio na tenderu u martu prošle godine, a u suprotnom, tender će biti poništen.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su o tome u Brazilu na inauguraciji novog brazilskog predsednika, ali dogovor nije postignut, navodi Večernji list.
U hrvatskom Ministarstvu odbrane navode da Izrael ima rok do petka za slanje odgovora Amerikancima, i da očekuju da će i hrvatska strana da sazna šta piše u dogovoru.
List navodi i da je najrealnije očekivati izlazak iz dogovora sa Izraelom i poništavanje tendera, nakon čega će se odlučiti da li da se raspiše novi tender ili da se obave direktni pregovori o drugačijoj kupovini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle debakla sa F-16: Hrvatska traži zvanično

Izvor: B92, 03.Jan.2019

Hrvatska će zvanično zatražiti odgovor od Izraela da li je spreman da isporuči američke avione F-16 one konfiguracije s kojom je pobedio na tenderu...U suprotnom, tender će biti poništen, preneo je zagrebački Večernji list...Kako se navodi, iz Izraela nije stiglo nikakvo obaveštenje o problemima...

Nastavak na B92...

"Amerika neće sedeti skrštenih ruku"

Izvor: B92, 03.Jan.2019

Sjedinjene Američke Države upozorile su Iran da obustavi planove o lansiranju u kosmos i sve aktivnosti vezane za balističke rakete...Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas da "Sjedinjene Američke Države neće stajati po strani i posmatrati kako destruktivna politika iranskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.