Hrvatska ponuda očarala radnike: Ovo je ostvarenje sna

Izvor: B92, 26.Jun.2018, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ponuda očarala radnike: Ovo je ostvarenje sna

Zagreb -- Hrvatski preduzetnici su osuđeni na neprofilisanu radnu snagu koja lako odustaje od građevine i daje otkaze.

Dešava se da daju otkaze nakon samo nekoliko dana na gradilištu.

Zbog toga se sada u hrvatskoj mahom opredeljuju za radnu snagu iz Indije.

"Suprug je došao kući s idejom: ‘Dovešćemo radnike iz Indije’. Ja sam samo odgovorila: ‘Dobro’, sela za računar i krenula da istražujem. Guglala sam ‘indijski radnici’, ‘indijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kultura’ i slično. Otkrila sam da jako puno radnika iz Indije radi u Dubaiju i Saudijskoj Arabiji. Nakon nekoliko meseci stupili smo u kontakt sa kompanijom u Indiji, sa sedištem u Mumbaiju, koja se već 43 godine bavi izvozom indijske radne snage na strana tržišta. Oni su postali naši partneri, potpisali smo ekskluzivni ugovor za Hrvatsku i Evropu i, evo, prvi radnici su stigli", priča Jasna Staraj, suvlasnica u kompaniji Inflow. koja je, prva u Hrvatskoj, zaposlila pet Indijaca građevinara.

"Armirači, tesari, knauferi, električari... To su sve poslovi za koje nismo mogli da pronađemo hrvatske radnike. Raspisivali smo konkurse preko HZZZ-a, ali uzalud. Imamo nekoliko radnika koji su godinama kod nas, ali sve je više posla, a sve manje radne snage. Nikada nismo kasnili s poslovima, ali uvideli smo da bi moglo da bude problema. Morali smo da preduzmemo nešto i rešenje je došlo", nastavlja ona.

Na svom radnom mestu, daleko od kuće, indijski radnici slažu konstrukcije za armirani beton, a njihov poslovođa Dejan Ignjić kaže da su neverojatno vredni i precizni.

Prvi radni dan bili su neka vrsta atrakcije na gradilištu, ostali radnici dolazili su da ih upoznaju i fotografišu se pa je Indijcima bilo pomalo neprijatno.

Manickam Jegadeesan, koji je došao da radi u Hrvatsku, odmah je novinarima da je ova zemlja predivna i da je posao odličan.

"Ovo je bio moj san, užitak je biti ovde. Predobro je. I hladno je, nije kao u Dubaiju", rekao je.

Dvojica od njih imaju supruge i decu.

"Porodice su nam prezadovoljne", kažu.

Jasna Staraj kupila im je telefone, da mogu da se čuju sa svojima, a organizuje im i dostavu vegetarijanskog ručka na gradilište.

Ekstremni uslovi Indijci kažu da je hrana odlična, kao i smeštaj. Iako to ne govore, uslovi rada za indijske radnike u Dubaiju, Saudijskoj Arabiji ili Kataru daleko su gori nego u Hrvatskoj. Tamo su smešteni u barakama i rade na ekstremnim temperaturama.

Iako Jasna Staraj nije otkrila kolika im je plata, kaže da je u rangu prosečnih hrvatskih plata u građevini. Indijci, prema njenim rečima, rade prosečno radno vreme, osam sati na dan.

"Presrećni su. Rekli su mi da su im se snovi ostvarili. Kažu: "Ovo je moja kompanija, radiću za svoju kompaniju. To im je filozofija. Daju sve od sebe", govori Jasna Staraj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.