Hrvati kupili Soko Štark i Grand

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati kupili Soko Štark i Grand

Ljubljana -- Hrvatska Atlantik grupa je pobedila na nadmetanju za Droga Kolinsku, čime će postati novi većinski vlasnik najveće slovenačke prehrambene kompanije.

Transakcija je vredna 382 miliona evra, od čega su oko 150 miliona dugovi Droga Kolinske, u čijem vlasništvu su i srpski Soko Štark, Grand Prom i Palanački kiseljak.

Atlantik će preuzimanje finansirati vlastitim sredstvima i bankarskim kreditima. Time se, uprkos negativim prognozama, ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realizovalo dosad najveće hrvatsko preuzimanje neke kompanije u Sloveniji.

Vlasnik Atlantik grupe Emil Tedeski za slovenački list FInance kaže da je Atlantik grupa u kupovinu Droge Kolinske ušla kao strateški partner, sa ozbiljnom namerom da obezbedi dalji razvoj ovog preduzeća. "Ovom kupovinom ćemo postati jedna od najvećih prehrambenih grupa u jugoistočnoj Evropi, sa prihodima od prodaje većim od 650 miliona evra, 4300 zaposlenih i jednim od najjačih portfelja proizvoda široke potrošnje u regionu", kaže Tedeski.

Atlantik grupa je, uz tri globalna private „equity fonda", bio jedini strateški ponuđač koji je ostao u drugom krugu interesenata, a izvori bliski procesu tvrde da je upravo ta činjenica presudila u njegovu korist.

Naime, procenjuje se da bi fondovi razdelili Droga Kolinsku na više celina dok Atlantik, barem prema onome što su do sada navodili, nema takve namere.

Osim toga i ponuđena cena je više nego zadovoljavajuća, jer se na početku procesa procenjivalo da transakcija ukupno vredi između 300 i 350 miliona evra, a Istrabenz je, pritisnut obavezom vraćanja dugova od stotinjak miliona evra do kraja ove godine, morao da realizuje ovu prodaju. Istrabenz će dobiti 89 odsto novca, 212,5 miliona evra, dok će ostatak ove svote dobiti banke poverioci. Tedeski obećava da će ovu svotu isplatiti do kraja ove godine.

Ovim preuzimanjem Atlantik grupa raste na 650 miliona evra prometa i 4.300 zaposlenih, pri čemu će Droga Kolinska zbog nekoliko jakih brandova (Kokta, Bar kafa i Grand kafa, Soko Štark, Argeta), kao i pozicija koju ta kompanija ima u Sloveniji, Srbiji i BIH, prilično osnažiti Atlantikov postojeći portfelj i učvrstiti ga na tržištima regiona.

Svi slovenački mediji kao prvu vest objavljuju da su "kokta" i "barkafe" postali hrvatski, a to važi i za poznate srpske brendove "smoki" i "čokoladna bananica", koje proizvodi Soko Štark, koji je takođe, na ovaj način prodat hrvatskoj poslovnoj grupi. Inače, više od polovine prihoda Droga Kolinska ostvari u Srbiji, u kojoj ima i više od polovine ukupnog broja zaposlenih.

Prodajom Droge Kolinske je, prema pisanju slovenačkog portala 24ur.com, zadovoljan i Slobodan Vučićević, koji kaže da veruju da će poznati brendovi Droge Kolinske "kod novog vlasnika biti u dobrim rukama", kao i da će tako imati mogućnost daljeg razvoja i još veće internacionalizacije.

Prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, ključno pitanje pri prodaji Droge Kolinske hrvatskom Atlantik grupu je pitanje finansiranja, jer je prema svim pokazateljima hrvatski kupac dva puta manji od kupljenog preduzeća. "Kako će Atlantik grupa, koja je krajem prošle godine imala približno 129 miliona obaveza, finansirati kupovinu Droge Kolinske i da li će kredite koje će podići Atlantik grupa zapravo otplaćivati Droga Kolinska?", pitaju se u slovenačkom listu.

List podseća i da je pismo podrške Atlantik grupu, u ovoj kupovini, dala slovenačka ispostava italijanske Unikredit banke, koja je takvo pismo dala i Ivici Todoriću, pri nedavnom pokušaju njegovog Agrokora da kupi vlasnički udeo u Merkatoru. Atlantik grupa, prema pisanju ovog lista, najavljuje i da će kupovinom Droge Kolinske omogućiti ovom preduzeću ulazak u hrvatske prodavnice na čelu sa Konzumom, u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tedeski kupio Drogu Kolinsku

Izvor: Blic, 01.Jul.2010

Atlantik Grupa Emila Tedeskija potpisala je ugovor sa slovenačkim "Istrabencom" o kupovini prehrambene kompanije Droga Kolinska za 382 miliona evra. ..Iznos kupoprodajne cene biće uplaćen u gotovini, umanjen za iznos neto duga zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja, objavila je Hrvatska radiotelevizija..."Istrabenc"...

Nastavak na Blic...

Hrvatski Atlantik Grup kupio Drogu Kolinsku

Izvor: Blic, 01.Jul.2010

Hrvatska kompanija "Atlantik Grup" je kupila "Drogu Kolinsku", u čijem vlasništvu su i srpski "Soko Štark", "Grand Prom" i "Palanački kiseljak". Ugovorom je predviđeno preuzimanje stopostotnog udela u "Drogi Kolinskoj", koja je bila u vlasništvu slovenačkog Istrabenca, za 382 miliona evra, prenosi...

Nastavak na Blic...

Hrvati kupili "Drogu-Kolinsku"

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2010

Slovenački holding "Istrabenz" prodao je svoju podružnicu za prodaju hrane "Droga Kolinska" hrvatskoj "Atlantik grupi" za 382 miliona dolara...Kako je prenela agencija STA, "Istrabenz" na ovaj način pokušava da skupi novac za izvlačenje iz teške finansijske krize...Ugovor o prodaji 95 odsto udela...

Nastavak na Vesti-online.com...

Hrvatska Atlantik grupa kupila i smoki

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2010, 09:19

Hrvatska Atlantik grupa kupila je najveću slovenačku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku, za 382 miliona evra od čega su oko 150 miliona dugovi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.