Hrvati i Slovenci rešili, Italijani nisu srećni

Izvor: B92, 11.Feb.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati i Slovenci rešili, Italijani nisu srećni

Hrvatska Vlada donela je odluku o načinu podmirivanja potraživanja od trgovinskog društva Cimos Slovenija. Međutim, Italijanima se baš ne sviša taj dogovor.

Vlada Hrvatske sklopiće sporazum na osnovu kojeg će Društvu za upravljanje imovinom banaka Republike Slovenije (DUTB) prodati potraživanje od Cimosa.

Ministar državne imovine Goran Marić kaže da sve što je sadržano u Vladinoj odluci o načinu na koji će se podmiriti potraživanja od Cimosa bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i deo sporazuma potpisanog sa slovenačkom stranom, pa tako i onaj deo koji se odnosi na zadržavanje proizvodnje i radnika u Cimosovoj fabrici u Labinu najmanje dve godine.

Uslovi tog sporazuma, prema Vladinoj odluci, su da DUTB u hrvatski državni budžet uplati od sedam miliona evra i da se investitor u Cimos, italijanski TCH obaveže da će zadržati proizvodnju i postojeći broj radnih mesta u RH na period od minimalno dve godine od potpisivanja sporazuma.

Cimos u Hrvatskoj samo u pogonima u Buzetu i Roču zapošljava 1.200 radnika.

Jutarnji list piše kako italijanski investitor ne želi da zadrži sve radnike u pogonima Cimosa u Hrvatskoj dve godine. Njegovi poslovni planovi govore da je u Hrvatskoj u 2017. godini moguće zadržati 900 radnika, a sve će nakon toga će zavisiti od budžeta, tržišta i poslovanja.

Pozivajući se na sagovornike iz kruga italijanskog investitora, Jutarnji list piše i da italijanskoj strani nije sporan finansijski deo dogovora. Apeluju na hrvatsku i slovenačku stranu da ponovo razmotre dogovor oko Cimosa, ističući da za novo rešenje nema puno vremena i da u suprotnom Cimosu preti stečaj.

Ministar Goran Marić istakao je da je 'sve što je sadržano u odluci Vlade i deo potpisanog sporazuma između Ministarstva državne imovine i Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije'.

Marić je podsetio kako je reč o odluci kojom se rešava pitanje potraživanja starog 21 godinu na osnovu kredita od 20 miliona evra Riječke banke, koja ga nije uspela da naplati, kao i da se tim rešenjem spasava 1.500 radnih mesta u Hrvatskoj i osigurava nastavak proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.