Hrvati: Zašto je čokolada ukusnija kod njih

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati: Zašto je čokolada ukusnija kod njih

Proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica neretko su slabijeg kvaliteta, a i većih cena.

Iako Hrvati pomno biraju što će se naći u njihovim korpicama, ono što izaberu, sumnjaju, ne znači nužno i da je istog kvaliteta, kao i ono kupljeno u zapadnoevropskim zemljama.

Razliku, posebno na prašku za veš, primećuje i Puljanka Alenka Čopić, koja kupuje s obe strane granice.

"Puno manje praška potrošim ako ga kupim u nekoj evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državi, nego u istočnoj. Iako je ista marka", rekla je Alenka za RTL.

I upravo je ta razlika u kvalitetu istih proizvoda koje se prodaju na različitim tržištima, njihovoj ambalaži i cenama bilo predmet istraživanja. U ovom slučaju proizvodi kupljeni u Češkoj i Nemačkoj.

"Od 24 proizvoda koje smo testirali, 8 ih je deklarisano kao različito. Razlike je bilo i u drugim proizvodima, ali one su mogle biti opravdane tehnologijom, skladištenjem ili datumom isteka važenja", rekla je Olga Sehnal, zastupnica u Evropskom parlamentu.

Jedan od rezultata sprovedenih istraživanja je da su proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica neretko slabijeg kvaliteta, a većih cena.

"Ja odgovore koje dobijam od komisije i proizvođača ne mogu smatrati prihvatljivim jer stalno govore da se radi o sigurnim proizvodima, a to maltene znači ćutite i budite zahvalni da niste otrovani", izjavila je Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu.

"Potrošači u Hrvatskoj su svesni da imaju proizvode koji nisu identični kao zapadnoevropski proizvodi, tj da nove članice Evropske unije ne uživaju u istom kvalitetu proizvoda", izjavio je Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.