Hrvati: Zašto je čokolada ukusnija kod njih

Proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica neretko su slabijeg kvaliteta, a i većih cena.

Region

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:25

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Iako Hrvati pomno biraju što će se naći u njihovim korpicama, ono što izaberu, sumnjaju, ne znači nužno i da je istog kvaliteta, kao i ono kupljeno u zapadnoevropskim zemljama.

Razliku, posebno na prašku za veš, primećuje i Puljanka Alenka Čopić, koja kupuje s obe strane granice.

"Puno manje praška potrošim ako ga kupim u nekoj evropskoj državi, nego u istočnoj. Iako je ista marka", rekla je Alenka za RTL.

I upravo je ta razlika u kvalitetu istih proizvoda koje se prodaju na različitim tržištima, njihovoj ambalaži i cenama bilo predmet istraživanja. U ovom slučaju proizvodi kupljeni u Češkoj i Nemačkoj.

"Od 24 proizvoda koje smo testirali, 8 ih je deklarisano kao različito. Razlike je bilo i u drugim proizvodima, ali one su mogle biti opravdane tehnologijom, skladištenjem ili datumom isteka važenja", rekla je Olga Sehnal, zastupnica u Evropskom parlamentu.

Jedan od rezultata sprovedenih istraživanja je da su proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica neretko slabijeg kvaliteta, a većih cena.

"Ja odgovore koje dobijam od komisije i proizvođača ne mogu smatrati prihvatljivim jer stalno govore da se radi o sigurnim proizvodima, a to maltene znači ćutite i budite zahvalni da niste otrovani", izjavila je Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu.

"Potrošači u Hrvatskoj su svesni da imaju proizvode koji nisu identični kao zapadnoevropski proizvodi, tj da nove članice Evropske unije ne uživaju u istom kvalitetu proizvoda", izjavio je Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: