Hoćemo li imati dovoljno pšenice?

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoćemo li imati dovoljno pšenice?

Beograd -- Ove godine zasejano je 470.000 hektara pšenice, odnosno, najmanje do sada, što može dovesti u pitanje bilansne potrebe države.

U rezervama ima svega 150.000 tona a potrebe Srbije mesečno su 100.000 tona.

Prema procenama, trebalo bi odmah kupiti 200.000 tona a posle kontinuirano do 1.400.000 tona da bi se se za celu godinu obezbedile potrebe.

"Potrebno je otkupiti i 200.000 tona semena i to je knap", rekao je Miroslav Malešević direktor Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za strna žita Instituta za ratarstvo Novi Sad.

Prema njegovim rečima, ove godine manjak pšenice biće u celoj Evropi, jer svi očekuju slabiju žetvu od prošle godine.

Malešvić je ocenio da bi 200 evra po toni, bila primerena otkupna cena pšenice za veće robne proizvođače, a kasnije bi mogla biti i veća jer pšenice nema u našem okruženju i Evropi.

"U ovom delu sveta jedino je Srbija ostala zemlja koja nema razvrstavanja pšenice po kvalitetu", kaže Miroslav Malešević.

"Kome ne trebaju odmah pare, mislim da će bolje proći kasnije", ocenio je on i napomenuo da su Republičke robne rezerve prazne, kada je u pitanju pšenica.

"U Srbiji se svake godine smanjuju površine pod pšenicom a ove godine su apsolutno najmanje, a slabiju žetvu nego lane očekuju Mađari, Ukrajinci, Rusi, Rumuni, Bugari, naša konkurencija, ali i zemlje Evropske unije u celini", rekao je Malešević.

Prinosi ove godine u Srbiji neće biti sjajni, po slobodnoj proceni biće oko 3,5 tona po hektaru, a to je oko desetogodišnjeg proseka, istakao je on.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini i Pomoravlju će, ako ne bude nekog ‚‚toplotnog udara biti nešto viši ali ne značajno, dok će prinosi biti dosta slabi u istočnoj Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.