Srbija

Sreda, 13.06.2012.

14:00

Hoćemo li imati dovoljno pšenice?

Ove godine zasejano je 470.000 hektara pšenice, odnosno, najmanje do sada, što može dovesti u pitanje bilansne potrebe države.

Izvor: Tanjug

Default images

U rezervama ima svega 150.000 tona a potrebe Srbije mesečno su 100.000 tona.

Prema procenama, trebalo bi odmah kupiti 200.000 tona a posle kontinuirano do 1.400.000 tona da bi se se za celu godinu obezbedile potrebe.

“Potrebno je otkupiti i 200.000 tona semena i to je knap", rekao je Miroslav Malešević direktor Centra za strna žita Instituta za ratarstvo Novi Sad.

Prema njegovim rečima, ove godine manjak pšenice biće u celoj Evropi, jer svi očekuju slabiju žetvu od prošle godine.

Malešvić je ocenio da bi 200 evra po toni, bila primerena otkupna cena pšenice za veće robne proizvođače, a kasnije bi mogla biti i veća jer pšenice nema u našem okruženju i Evropi. "Kome ne trebaju odmah pare, mislim da će bolje proći kasnije", ocenio je on i napomenuo da su Republičke robne rezerve prazne, kada je u pitanju pšenica.

"U Srbiji se svake godine smanjuju površine pod pšenicom a ove godine su apsolutno najmanje, a slabiju žetvu nego lane očekuju Mađari, Ukrajinci, Rusi, Rumuni, Bugari, naša konkurencija, ali i zemlje Evropske unije u celini", rekao je Malešević.

Prinosi ove godine u Srbiji neće biti sjajni, po slobodnoj proceni biće oko 3,5 tona po hektaru, a to je oko desetogodišnjeg proseka, istakao je on.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini i Pomoravlju će, ako ne bude nekog ‚‚toplotnog udara biti nešto viši ali ne značajno, dok će prinosi biti dosta slabi u istočnoj Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: