Izvor: B92, 09.Maj.2023, 22:01

Hoće radnu nedelju od četiri dana - ali uz punu platu

Zaposlenima u Nemačkoj se ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji veoma dopada, ali uz uslov da plata ostane ista, pokazala je anketa fondacije Hans Bekler.

Skoro tri četvrtine ispitanika, 73 odsto, prihvatilo bi uvođenje radne nedelje od četiri dana samo ako plata ostane ista.

S druge strane, vrlo malo je onih koji hoće manje da rade za manju platu - osam odsto. Protiv četvorodnevne radne nedelje je 17 odsto, a dva odsto učesnika ankete tako već radi, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dpa.

Ispitanici koji žele skraćenu radnu nedelju kao razlog naveli su, bez izuzetka, da žele više slobodnog vremena za sebe i porodicu. Tri četvrtine je reklo i da želi da smanji opterećenost poslom.

Protivnici promene naveli su kao razloge da ih posao ispunjava, da sumnjaju da skraćenje u radnom procesu može nešto da promeni, kao i da se posao ne može obaviti za kraće vreme.

Gotovo polovina onih koji odbijaju skraćenu radnu nedelju navela je da finansijski ne može da je podnese, dok se trećina plaši da neće napredovati u profesionalnom smislu.

U anketi je učestvovalo više od 2.500 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.