Hitno kategorizacija dela u Kinoteci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hitno kategorizacija dela u Kinoteci"

Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Komisiju za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je prvog dana rada utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine i da nije donela ni jedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje za kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite, saopštilo je danas Ministarstvo.

"Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala bi pravo preče kupovine", navodi se u saopštenju.

Ministar Ivan Tasovac potpisao je danas nalog Jugoslovenskoj kinoteci da, na osnovu stručnih kriterijuma, hitno donese rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i nove vlasnike upozna sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Tokom sutrašnjeg dana u Ministarstvu privrede biće održan sastanak ministra kulture i informisanja, ministra privrede i v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke sa novim vlasnicima Avala filma, najavljeno je u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo kulture očekuje da Kinoteka izvrši hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu, "s obzirom na činjenicu da nijedan film od 1980. godine nije utvrđen za kulturno dobro od izuzetnog značaja".

Ministarstvo kulture i informisanja pojačaće nadzor u svim institucijama čiji je osnivač Republika Srbija, dodaje se u saopštenju.

Kinoteka: Postupićemo po nalogu Ministarstva

U Jugoslovenskoj kinoteci Tanjugu je rečeno da su danas dobili nalog Ministarstva kulture i informisanja da na osnovu stručnih kriterijuma hitno donesu rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i nove vlasnike upoznaju sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

U toku sutrašnjeg dana postupićemo prema nalogu i o tome obavestiti Ministarstvo, rekao je v.d. direktora Kinoteke Radoslav Zelenović.

Ko će zaštiti kulturnu baštinu?

Ko će zaštititi kulturnu baštinu ove zemlje ako znamo da je juče za samo nekoliko minuta po početnoj aukcijskoj ceni, prodat najveći filmski studio u bivšoj Jugoslaviji "Avala film", a sa njim i čitav fimski fond za 980 miliona dinara.

Šta smo izgubili tim potezom, za RTV govori reditelj Goranom Vukčevićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo naložilo hitnu kategorizaciju dela u Kinoteci

Izvor: Studio B, 23.Apr.2015

Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Komisiju za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je utvrdila da Kinoteka nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine...Jugoslovenska kinoteka  nije donela ni jedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.