Ministarstvo: Kinoteka kriva što su prodati i filmovi

Izvor: B92, 23.Apr.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Kinoteka kriva što su prodati i filmovi

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da je Komisija za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima utvrdila da Kinoteka nije ispunila svoje zakonske obaveze.

Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala pravo preče kupovine, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac potpisao je danas nalog Jugoslovenskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kinoteci da, na osnovu stručnih kriterijuma, hitno donese rešenja o utvrđivanju toga da su dela iz fonda Avala filma kulturna dobra i da nove vlasnike upozna sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Ministarstvo kulture i informisanja očekuje da Jugoslovenska kinoteka izvrši hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu, s obzirom na činjenicu da ni za jedan film od 1980. godine nije utvrđeno da predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Imajući u vidu ustanovljene propuste u radu Jugoslovenske kinoteke, Ministarstvo kulture i informisanja pojačaće nadzor u svim institucijma čiji je osnivač Republika Srbija.

Sutra će u Ministarstvu privrede biti održan sastanak ministra kulture i informisanja, ministra privrede i v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke sa novim vlasnicima Avala filma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstvo kulture: Kinoteka je kriva što je prodat filmski fond "Avala filma"

Izvor: Blic, 23.Apr.2015

Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Komisiju za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je prvog dana rada utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije ispunila svoje zakonske obaveze po osnovu Zakona o kulturnim dobrima iz 1994. godine i da nije donela nijedno rešenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.