Hanfa: Nebankarski financijski sektor ove godine ostvario dobre rezultate

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Dec.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hanfa: Nebankarski financijski sektor ove godine ostvario dobre rezultate

ZAGREB - Nebankarski financijski sektor ove je godine ostvario jako dobre rezultate, no slijedi izazovno vrijeme niskih i potencijalno negativnih kamatnih stopa koje mogu tražiti promjene u ulagačkim strategijama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman na susretu s novinarima.

Kazao je kako sektor financijskih usluga kontinuirano raste već deset godina, a u razdoblju od 2012. godine je rastao 7,6 posto, dok su kreditne institucije stagnirale. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Paketom zakona koji su ove godine stupili na snagu liberalizirana su ulaganja obveznih mirovinskih fondova te su relaksirani uvjeti ulaganja u sve oblike imovine. Uvedena je mogućnost ulaganja u infrastrukturne projekte i start-upove te su povećani limiti za pojedinačna ulaganja i ulaganja u dionička društva, rečeno je.

Sve to, kaže Žigman, omogućit će bolju disperziju ulaganja više od 112 milijardi kuna imovine obveznih mirovinskih fondova.

Prinosi mirovinskih fondova ove su godine, kako je istaknuto, značajno porasli i to zahvaljujući rastu cijene njihove imovine i stabilnom financijskom okruženju.

Obvezni mirovinski fondovi su dosegli 112 milijardi kuna krajem listopada od čega je doprinos neto uplata, tj. ono što smo uplatili u drugi stup 36 posto, a doprinos tržišnih kretanja 64 posto, naveo je Žigman.

Najveći porast vrijednosti imovine odnosi se na rast cijena državnih obveznica koje još uvijek dominiraju u ukupnim ulaganjima.

Što se tiče sektora osiguranja, istaknuto je kako je pred njim, u svijetlu rasta bruto premija društava za osiguranje, ali i niskih prinosa na ulaganje, također izazovno vrijeme.

Društva za osiguranje u 2019. godini bilježe rast premija kod neživotnih, ali stagnaciju kod životnih osiguranja. Primjećuje se rast zdravstvenog osiguranja te posebno osiguranja kredita uslijed rasta plasmana gotovinskih kredita.

Za sada društva dominantno ulažu u državne obveznice i nekretnine, dok su ulaganja u ostalim zemljama EU više usmjerena na investicijske fondove i korporativna izdanja, rečeno je.

Prostora za promjene ima jer su društva za osiguranje u Hrvatskoj dovoljno kapitalizirana i znatno nadmašuju regulatorni minimum o održavanju solventnosti, navode iz Hanfe.

Vezano uz tržište kapitala, iz Hanfe su podsjetili da je u ovoj godini stupila na snagu nova Uredba o prospektu koja će kroz izmjene Zakon o tržištu kapitala u 2020. donijeti dodatno administrativno rasterećenje izdavateljima te pojednostaviti i pojeftiniti samo izdavanje vrijednosnih papira.

Očekuju se i prvi izvještaji u skladu s novim Kodeksom korporativnog upravljanja što će dodatno utjecati na povećanje transparentnosti i smanjivanje potencijalnih sistemskih rizika u budućnosti.

Kvaliteta objavljivanih informacija uz dodatni nadzor Hanfe te kontinuirane edukacije i radionice za izdavatelje mogu dugoročno probuditi veći interes ulagača na tržištu kapitala koje i dalje u odnosu na vodeća i svjetska tržišta premalo sudjeluje u ukupnim financijskim ulaganjima u Hrvatskoj, rečeno je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.