Habek: Rusija traži izgovor za povećanje cene gasa

Izvor: B92, 15.Jun.2022, 18:44

Habek: Rusija traži izgovor za povećanje cene gasa

Objašnjenje Rusije za smanjenje isporuka gasa kroz Severni tok 1, izgovor je za sejanje neizvesnosti i povećanje cena, smatra nemački ministar Robert Habek.

Habek je to rekao nakon što je Gasprom saopštio da će dodatno smanjiti kapacitet gasovoda.

"Trenutno možemo da kupujemo potrebne količine sa tržišta, ali po višim cenama", rekao je danas Habek i dodao da je snabdevanje bezbedno, istakavši da je ušteda energije prioritet, prenosi Rojters.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potvrdio da će nemačka vlada preduzeti adekvatne mere, "ako to bude potrebno".

Protok gasa kroz Severni tok 1 još nepromenjen

Na osnovu merenja izvršenog danas u 15.00 časova po lokalnom vremenu, količina isporučenog gasa Nemačkoj preko Severnog toka 1 je nepromenjena i iznosi 44,9 miliona kubnih metara na sat.

Ova količina se nije menjala u poređenju sa protokom izmerenim sat ranije, potvrdio je operater gasovoda nakon što je Gasprom saopštio da dodatno smanjuje isporuke kroz taj gasovod.

Kapacitet kopnene kompresorske stanice Severni tok 1 pao je na 67 miliona kubnih metara dnevno, saopštio je ranije ruski Gasprom, navodeći da planira dodatno da smanjuje korišćenje opreme na kompresorskoj stanici koju je proizvela nemačka kompanija Simens, prenosi Rojters.

Nemacki regulator gasovodne mreže saopštio je da trenutno procenjuje situaciju i potencijalni uticaj daljeg smanjenja isporuka, dan nakon što je Gasprom saopštio da smanjuje isporuke i do 100 miliona kubnih metara dnevno.

"Sigurnost snabdevanja je trenutno još garantovana", rekao je portparol nemačkog regulatornog tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.