Gužva u Lađevcima: Gusta magla odložila let, među putnicima i bivši komandant vojnog aerodroma

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužva u Lađevcima: Gusta magla odložila let, među putnicima i bivši komandant vojnog aerodroma

Kraljevo -- Današnji let za Beč sa aerodroma "Morava" zbog vremenskih uslova odložen je, pa je umesto u 8:55 avion poleteo u 11.14, navodi se na sajtu Aerodroma Srbije.

Gusta magla je usporila avio-saobraćaj, pa su putnici čekali.

Ipak, to im nije predstavljalo problem, a među prvima je u Beč poleteo i Radoje Tomašević, pukovnik u penziji i bivši komandant vojnog aerodroma u Lađevcima.

"Od 1995. do 2002. sam bio na čelu, a već od 1996. godine pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam inicijativu da aerodrom ’Morava’ postane mešoviti i tako dostupan za putnički saobraćaj. Sada sam najponosniji što je ta ideja realizovana i što će odavde putnici leteti prvo za Beč, a kasnije nadam se i za druge destinacije širom Evrope i sveta", rekao je za Rinu Tomašević.

Svoje karte na vreme su obezbedili građani iz svih delova zapadne Srbije, a nisu izostali ni putnici sa Uba, kojima je auto-put Miloš Veliki omogućio da do dve vazdušne luke u državi stižu za manje od sata vožnje.

"Nama su sada blizu i beogradski i kraljevački aerodrom, do kojih stižemo modernim saobraćajnicama. Možemo da se kombinujemo kako god nam više odgovara", kaže Rade Stojanović sa Uba.

Oni koji nikad nisu seli u avion sada su se osmelili, jer kad je tako blizu onda, kako kažu, nekako je drugačije.

"Moja sva prethodna putovanja su bila autobusom. Zamaralo me je da putujem do beogradskog ili niškog aerodroma sa sve prtljagom, pa sam se odlučivao za bliže destinacije. Sada kad mi je aerodrom tako blizu, odmah sam se odlučio za putovanje u Beč i biće ovo moj prvi let avionom", rekao je Darko Žerađanin iz Vrnjačke Banje.

Kraljevo je u ovoj godini ostvarilo porast broja noćenja za 40 posto, a iz Turističke organizacije nadaju se još većem broju posetilaca u narednom periodu.

"Na svakom sajmu pitaju nas koliko su naše najatraktivnije destinacije udaljene od aerodroma, a mi sada sa ponosom možemo reći da naš grad ima aerodrom. Ova regija ima šta da ponudi, počevši od brojnih kulturno-istorijskih spomenika, manastira, ali ne isključujemo i banjski turizam", rekao je Igor Tešić iz TOK.

Jedna od opština kojoj će otvaranje aerodroma "Morava" najviše značiti svakako je Vrnjačka Banja, jer će transport posetilaca iz Evrope sada, umesto dva i po sata, trajati samo 20 minuta.

"Dugo smo pokušavali da rešimo problem transpotra putnika, sada će nam biti mnogo lakše i zaisita očekujem još više posetilaca. Ovaj aerodrom od velikog značaja je i za transport putnika, ali i za našu prezentaciju u svetu", rekao je Boban Đurić, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Aerodrom "Morava" u Lađevcima dobiće još jednu pistu koja će biti dugačaka 2.265 metara, a Vojnograđevinska ustanova Beograd oglasila je nabavku radova za projektovanje i izgradnju.

Rok za izradu idejnog projekta je 10 dana po potpisivanju ugovora, za izradu tehničke dokumentacije i geodetska merenja 31. decembar, dok je izradu idejnog rešenja potrebno završiti najkasnije do 31. januara 2020. godine.

Među uslovima tendera navodi se i da je potrebno da se pre objavljivanja poziva za ovu javnu nabavku izvrše radovi u vrednosti od 500 miliona dinara za izgradnju manevarskih površina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.