Gubitak Rafinerije u Brodu u 2008.

Izvor: B92, 20.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak Rafinerije u Brodu u 2008.

Brod -- Rafinerija nafte Bosanski Brod je, i nakon pokrića gubitka smanjenjem osnovnog kapitala, nastavila da posluje sa gubitkom.

U nerevidiranom bilansu stanja na dan 31. decembra 2008. godine, brodska rafinerija nafte je iskazala akumulirani gubitak od oko 45 miliona evra, navodi internet portal Capital.

Taj portal navodi da se gubitak odnosi na 2007. i 2008. i dodaje da bi iznosio oko 55 miliona evra da vlada RS nije, na osnovu obaveza iz Zakona o uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaje akcija preduzeća iz oblasti naftne industrije, namirila Rafineriji nafte deset miliona evra.

Zakonom o prodaji Naftne industrije RS (NIRS) predviđeno je da 36 miliona evra komercijalnih dugova Rafinerije izmiri vlada, a da joj taj novac kasnije vrati kupac, ruska kompanija Njeftegazikor u skladu sa ugovorom o prodaji. Međutim, dugove je izmirila sama rafinerije, a ne kupac, kako je predvidjeno zakonom.

Većinski vlasnik Rafinerije, Njeftegazinkor, je prošle godine dao kredit rafineriji, odnosno vlastitom preduzeću, u tom iznosu, sa rokom otplate od pet godina i kamatnom stopom od 12 odsto, uz penale za kašnjenje u otplati koji iznose 0,1 odsto po danu kašnjenja.

Rafinerija nafte u Brodu obnovila je proizvodnju krajem novembra 2008. godine, pošto je većinski vlasnik u staru proizvodnu liniju uložila 40 miliona evra. Međutim, i taj iznos nije uložio investitor, već je takođe dao kredit rafineriji po kamatnoj stopi od 12 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rafinerija nafte poslovala s gubitkom

Izvor: EMportal, 20.Mar.2009

Rafinerija nafte Bosanski Brod je, i nakon pokrića gubitka smanjenjem osnovnog kapitala, nastavila da posluje sa gubitkom.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.