Grupa BRIKS osnovala banku i rezervni pul valuta

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2013, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa BRIKS osnovala banku i rezervni pul valuta

07.09.2013. -

U četvrtak u okviru samita Dvadesetorice održan je neformalni susret lidera Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR. Učesnici su potvrdili formiranje zajedničke banke razvoja sa osnivačkim kapitalom 50 milijardi dolara. Ta će se sredstva investirati u infrastrukturalne projekte zemalja u razvoju. Radi poboljšanja makroekonomskih pokazatelja BRIKS će osnovati pul valutnih rezervi od 100 milijardi dolara.

Stvaranje pula rezervnih valuta zemalja u razvoju se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u finalnoj fazi. Tokom susreta su zemlje-učesnice bloka potvrdile prvobitne dogovore o kapitalu: 41 milijardu će dati Kina, po 18 – Rusija, Indija i Brazil, još 5 milijradi JAR. Kako je izjavio predsednik RF Vladimir Putin, delovanje tog instituta će doprineti dopunskoj stabilizaciji globalnih finansijskih tržišta. Ustvari, pul će postati neka alternativa Svetske banke i MMF, te mora da smanji uticaj dolara na ekonomije BRIKS. Danas je takav pul zaista neophodan. Posle saopštenja Federalnog rezervnog sistema SAD o mogućem smanjivanju programa kvantitativnog umekšavanja, nacionalne valute zemalja u razvoju su počele da padaju. dok su investitori počeli da povlače odande svoja sredstva, - ističe odgovorni sekretar Međuresorske komisije za učešće Rusije u grupi BRIKS Vadim Lukov.

- To zaista pogađa interese BRIKS, zato je poslednjih meseci došlo do masovnog odliva novaca sa finansijskih tržišta BRIKS, te su usledele odgovarajuće devalvacije valuta. Između ostalih indijske, brazilske, što je nepravedno. Makroekonomski pokazatelji ne obrazlažu sve to. To su čisto spoljni šokovi.

Od maja zlatnodevizne rezerve zemalja u razvoju su se smanjile već više nego za 80 milijardi dolara. Ministar finansija RF Anton Siluanov smatra da će stvaranje pula omogućiti pripremu za posledice nove politike FRS.

- Mi u okviru grupe BRIKS podrazumevamo stvaranje takvog rezervnog pula valuta da bi imali mogućnost da podržimo platni bilans u slučaju volatilnosti tokova kapitala. To je normalna praksa među zemljama, zato moramo da budemo spremni za to da će se menjati situacija sa vrednošću novca i tokovima kapitala.

Još jedna mera bez presedana, koja mora da pomogne učesnicima bloka, biće stvaranje nove banke razvoja BRIKS. Danas je praktično usklađen sastav osnivača banke, određena struktura organa korporativne uprave, potvrđeni su razmeri osnivačkog kapitala od 50 milijardi dolara, – istakao je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

- Što se tiče kapitala banke razvoja BRIKS je pitanje za sada u početnoj fazi razmatranja. Oglašeni iznos od 50 milijardi to je takozvani "subscribe capital". Postoji mišljenje da tom deoničarskom kapitalu treba dodati "overdrive capital"(obrtni kapital) koji bi bio veći od deoničarskog. To je potrebno radi toga da bi ostala zaliha za one, ko bi se kasnije pridružio banci. Banka se stvara kao otvorena institucija.

Da se priključe banci kasnije mogu i druge zemlje, kao i međunarodne finansijske organizacije. Banka će pružati kredite zemljama BRIKS i investirati sredstva u realni segment ekonomije: izgradnju infrastrukture i i industrijske projekte, i to ne samo u granicama BRIKS, već i drugih zemalja u razvoju. Pristupačni novac će doprineti inovacionom segmentu, koji BRIKS smatraju budućnošću svojih ekonomija.

Još jedna važna tema neformalnog susreta BRIKS je razmatranje globalne reforme MMF, naime red kvotiranja. Zemlje u razvoju žele da povećaju prisustvo u MMF, ali razvijene zemlje ne žure da usklade to rešenje. U vezi sa time lideri BRIKS su izrazili zabrinutost zbog zastoja te reforme i istakli neophodnost revidiranja kvota početkom iduće godine.

Tatjana Golovanova,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.