Grčić: U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčić: U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" danas je obeleženo 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka, a vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u tadašnjoj Jugoslaviji. Grčić je na proslavi godišnjice rekao da je nakon skoro pola veka TENT ne samo sačuvan, već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovani.

On je podsetio da je pre nekoliko godina u strategiji EPS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine takva neodgovorna odluka ispravljena.

Najavio je da će tokom marta biti objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će, kaže, EPS dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju energije.

"Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu", rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, modernizacija podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima.

U skladu sa tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, uskoro će Termoelektrana Kostolac dobiti novi blok jačine 350 megavata, a najavio je i da će početi realizacija Kolubare B u Kaleniću najkasnije sledeće godine.

Predsednik sindikata JP EPS Milan Đorđević kaže da se danas obeležava dan jedne od najboljih kompanija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i zahvalio svim zaposlenima u TENTU i Kolubari koji ulažu veliki napor da ona opstane.

"Ova dva preduzeća drže BDP u ovoj zemlji i održavaju svaku vlast. Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija", rekao je Đorđević.

Kaže da EPS u budžet Srbije daje više od 50 odsto sa svim davanjima, rekao je Đorđević, a ne povlači ni dinar iz budžeta.

Kao jedan od problema, Đorđević je naveo Zakon o zabrani zapošljavanja, dodajući da su za održavanje tako velike kompanije potrebni ljudi.

Kaže da je EPS često na meti Fiskalnog saveta i dodao da im je "valjda krivo što EPS uspeva da održi proizvodnju".

Naveo je da će sindikat protivi privatizaciji, ali i bilo kakvoj podeli akcija koja bi bila, kaže, prvi korak ka privatizaciji.

Član Nadzornog odbora EPS Aleksandar Gajić kaže da je EPS u 2018. godini činio devet odsto budžeta i da kao takav predstavlja najznačajniju kompaniju bez koje bi razvoj bilo koje zemlje bio nemoguć.

Proslavi dana TENT-a prisustvovali su predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnici SPC, sindikata, zaposleni, poslovni partneri i drugi.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčić: U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Mar.2019

BEOGRAD – U Termoelektrani „Nikola Tesla A" danas je obeleženo 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka, a vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u tadašnjoj Jugoslaviji...Grčić je na proslavi godišnjice...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.