Građani keš kreditima refinansiraju zaduženja

Izvor: RTS, 12.Jul.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani keš kreditima refinansiraju zaduženja

Posle značajnog razduživanja gotovinskih kredita početkom godine, stanovništvo se po tom osnovu ponovo zadužuje. Sezonska tražnja, ali i kamate koje su dva, tri puta niže nego u periodu od pre 12 godina, učinili su da se - osim stambenih i keš pozajmica - građani skoro i ne interesuju za druge pozajmice.
Do sada su građani uglavnom refinansirali gotovinske pozajmice zbog visokih kamata. Sada se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << keš kreditima refinansiraju ostala zaduženja, jer se odobravaju na nekoliko godina.

Klijent Tomislav Magoči nije bio oprezan kada je proletos pozajmio gotovinski kredit od 700 hiljada dinara, jer su mu pri odobrenju rekli da ga čekaju i dodatna zaduženja od 80 hiljada na ime osiguranja od gubitka posla.
"Pitao sam da li će kad otplatim kredit ta sredstva biti vraćena, odgovorili su mi: ne gospodine, to neće biti vraćeno i još sam bio iznenađen što mi kamata na svih šest godina ide na tih 80 hiljada što znači da kredit nije 700 već 780 hiljada dinara", kaže Magoči.
Bankari tvrde da će se konkurentska bitka voditi tako što će upravo one banke koje nude najtransparentnije uslove privlačiti najbolje klijente.
Član Izvršnog odbora NLB banke Vlastimir Vuković kaže da je stanovništvo najrevnosniji segment koji ima neka banka i da su zato najpoželjnija ciljna grupa kojoj se banka obraća.
"Iz tog razloga što krediti nisu u velikom iznosu, ima ih više. Samim tim rizik banke je na nižem nivou", objašnjava Vuković.
Od gotovo 700 milijardi dinara sa koliko je stanovništvo zaduženo, 377 milijardi čine stambeni, a 211 milijardi dinara gotovinski krediti.
Član Izvršnog odbora banke Inteza Darko Popović navodi da prosečna vrednost kredita iznosi nešto ispod 200 hiljada dinara, sa ročnošću od četiri godine.
"To je i dalje ispod nekog maksimalnog zaduženja koje klijenti mogu sebi da priušte", kaže Popović.
Iako su banke opreznije pri odobravanju novih kredita, ekonomisti pojačanu tražnju za kešom objašnjavaju sezonom godišnjih odmora i viškom slobodnog novca kod banaka.
Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanic kaže da banke imaju dobru priliku da plasiraju slobodna sredstva i viškove likvidnosti, imajući u vidu niske kamatne stope po kojima se banke zadužuju.
Pokazalo se je ovaj vid odobravanja keš kredita manje rizičan, dodaje Hanic.
Iako stanovništvo u Srbiji ima primedbe na visoke kamate, samo u jednoj banci keš krediti su porasli za 30 odsto, a klijenti su najčešće oni koji su upravo izašli iz starih dugovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.