Gorivo od ponoći skuplje za 12,48%

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo od ponoći skuplje za 12,48%

Beograd -- Strane kompanije koje su nameravale da investiraju u Srbiji u iščekivanju formiranja nove vlade odložile su odluke o ulaganjima vrednim više od milijardu evra.

Investitori čekaju formiranje nove vlade

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić upozorila je da je veliki broj stranih investitora bio pred odlukom da ugovori poslove u Srbiji, čija vrednost premašuje milijardu evra, ali da su od toga odustali dok ne vide >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje stranke će formirati novu vladu.

Ona je naglasila da je svako iščekivanje i neizvesnost vrlo štetno za priliv stranih investicija jer kompanije traže stabilna tržišta na kojima će investirati svoj novac.

"Ako se oduže pregovori o formiranju nove vlade kompanije koje imaju potrebu da brzo obezbede nove kapacitete sigurno će investirati na druga tržišta", rekla je Matić.

Najveći broj kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiji su iz Evropske unije i njihova odluka će, prema njenim rečima, zavisiti od toga da li će nova vlada nastaviti ubrzane integracije u EU i da li će biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

"Taj sporazum je važan i za strane kompanije koje nisu iz EU, a koje planiraju da proizvode u Srbiji i da bez carina izvoze u zemlje EU", ukazala je Matić i navela da jedna japanska kompanija uskoro treba da odluči da li će investirati u Srbiji ili u nekoj evropskoj zemlji.

Toj kompaniji su, kako je rekla, ponuđeni dobri uslovi, ali će odluka zavisiti od toga kojim putem će krenuti Srbija i da li će u zemlji biti obezbeđena politička i ekonomska stabilnost.

"Prednosti Srbije su što ima nezasićeno tržište i nezaposlene stručne radnike, što nije slučaj u drugim evropskim zemljama", istakla je Matić.

Te prednosti su, kako je navela, opredelile i italijanski Fijat da planira proizvodnju u kragujevačkoj Zastavi, ali uz uslov da može da bez carina izvozi na tržište EU, odnosno da se primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"To će biti uslov i za dolazak drugih stranih kompanija", naglasila je Matić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gorivo ipak poskupljuje

Izvor: Mondo, 29.Maj.2008

Ministarstvo finansija Srbije odobrilo je poskupljenje goriva za 12,48 odsto, ali se još ne zna da li će se nove cene primenjivati od petka ili subote.

Nastavak na Mondo...

Poskupljenje goriva povećaće inflaciju 0,68 odsto

Izvor: Press, 29.Maj.2008

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da će poskupljenje goriva za 12,48 odsto uticati na povećanje inflacije za 0,68 odsto..

Nastavak na Press...

Gorivo u Srbiji ipak skuplje

Izvor: RTV Pink, 30.Maj.2008, 05:00

Ministarstvo finansija Srbije odobrilo je poskupljenje goriva za 12,48 odsto, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rudarstva i energetike. Kako je rečeno, odobren je procenat poskupljenja koje je Ministarststvo rudarstva i energetike predložilo prošle sedmice, ali se još ne zna da li će...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.