Gomilanje zaliha usporilo pad fabričke aktivnosti

Izvor: B92, 01.Nov.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gomilanje zaliha usporilo pad fabričke aktivnosti

London -- Nagomilavanje zaliha uoči sada pomerenog roka za Bregzit ograničilo je usporavanje proizvodne aktivnosti u Velikoj Britaniji.

Indeks menadžera nabavke za proizvodni sektor Britanije, koji izračunava kompanija IHS Markit, porastao je na 49,6 poena u oktobru sa 48,3 poena u septembru, prenosi "Fajnenšel tajms".

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predvidjali su neznatan pad na 48,1 poen u oktobru. Svaki podatak ispod 50 poena ukazuje na pad proizvodne aktivnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Proizvodjači su nagomilavali zalihe uoči 31. oktobra, kada je trebalo da dodje do Bregzita, što je pružilo podsticaj proizvodnoj aktivnosti. Ipak, rok za Bregzit je odložen za 31. januar.

Britanija će, takodje, održati vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

"Pad proizvodnje nastavljen je i na početku poslednjeg kvartala, jer su neizvesnost oko Bregzita, ekonomski izgledi i domaća politika uzeli danka", rekao je Rob Dobson, direktor IHS Markita.

"Realna slika deluje još tmurnije od onoga što sugerišu ovi razočaravajući podaci, jer su i proizvodnja i nove narudžbine pali uprkos kratkoročnom podsticaju u vidu nagomilavanja zaliha uoči isteka roka za Bregzit 31. oktobra", dodao je Dobson.

Posrtanje proizvodne aktivnosti u Velikoj Britaniji odraz je i pada globalne industrijske proizvodnje, koja je delimično pogodjena američko-kineskim trgovinskim ratom i njegovim uticajem na investicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.