Glamočić: Projekata dovoljno za početak, ali nismo zadovoljni

Izvor: Blic, 13.Dec.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glamočić: Projekata dovoljno za početak, ali nismo zadovoljni

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izavio je danas da u ministarstvu nisu zadovoljni projektima pristiglim za realizaciju dva kredita od po 100 miliona dolara za navodnjavanje i privredu koje je Srbija dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i ocenio da ih " ima dovoljno za početak".

"Realizacija projekata će početi odmah po pristizanju novca, sa početkom građevinske sezone", kazao je Glamočić novinarima u Novom Sadu, napominjući da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekti za navodnjavanje u Vojvodini i u Mačvi.

On je napomenuo da u ministarstvu nisu tim zadovoljni jer projekti, kako je dodao, moraju biti raspoređeni teritorijalno i na severu i na jugu, obuhvativši velika i mala gazdinstva.

"Krenućemo u realizaciju projekata koje imamo gotove, a imamo ih dovoljno za početak. Nakon toga ćemo relizovati projekte na jugu i u centralnoj Srbiji gde nedostaje nešto projekata i na tome intezivno radimo", istakao je ministar poljoprivrede.

Na pitanje novinara da objasni izjavu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da su pare za poljoprivredu obezbeđene, ali da nema projekata, Glamočić je rekao da pare jesu obezbeđene, ali da nema dovoljno dobrih projekata na područjima gde "sredstva želimo da usmerimo".

"Mi imamo projekte, ali novac ne želimo da dajemo isključivo na jednu teritoriju i na velika imanja i upravo zbog toga smo i angažovali vodoprivredna preduzeća i Direkciju za vode i projekti će biti obezbeđeni", rekao je Glamočić, uztvrdivši da će biti ispoštovana dinamika utroška sredstava.

Ministar poljoprivrede je precizirao i da su u pripremu i realizaciju projekata uključena vodoprivredna preduzeća "Srbija vode" i "Vode Vojvodine" i zajedno sa Direkcijom za vode Ministarstva poljoprivrede "svi projekti će biti pokriveni i sva sredstva za navodnjavanje će biti iskorišćena".

On je napomenuo da vodoprivredna preduzeća moraju preuzeti ulogu onog ko pravi projekte koji će povući sredstva iz kredita za navodnjavanje, dok će poljoprivrednici imati šansu da konkurišu svojim projektima za sredstva iz kredita namenjenog poljoprivredi.

Glamočić je rekao da će, kada budu usaglašeni svi projekti, biti objavljeno koliko će površina biti pokriveno zalivnim sistemima zahvaljući pomenutom kreditu.

"Mi bi ovog momenta mogli da iskoristimo sva sredstva, ali da pustimo samo određenu regiju, što nije naš interes. Moramo obuhvatiti one regije gde imamo povrtarsku proizvodnju, voćarsku proizvodnju, da obuhvatimo upravo mala i srednja gazdinstva, a ne da novac samo bude usmeren na velika gazdinstva kako je to svojevremeno bilo planirano", objasnio je ministar Glamočić.

Dva kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od po 100 miliona dolara koji su juče potpisani prilikom posete šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana Beogradu su sa izuzetno povoljnim kamatnim stopama, rekao je Glamočić. Kamata na kredit za navodnjavanje iznosiće tri odsto, dok će za opšte projekte u poljopruivredi biti do dva procenta sa grejs periodom od tri godine, precizirao je on.

Govoreći o agrarnom budžetu Glamočić je rekao da je on za dva procenta veći u odnosu na prethodnu godinu i kako je rekao, budžet je dobro struktuiran jer 93 odsto sredstava ide na subvencije i investicije, a "svega sedam odsto ide na tekuće finansiranje ministarstva poljoprivrede.

"To je maksimum koji smo mogli da uradimo, jer smo srezali naše troškove, a sve drugo je usmereno na subvencije i investicije i razlika ovogodišnjeg bužeta u odnosu na prethodnu godinu je u tome što smo jedan deo sredstava povećali da bi pripremili naše poljoprivrednike za konkurenciju koja ih čeka iz zemalja Evropske unije", zaključio je Glamočić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.