Izvor: B92, 02.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasna kriza: Počele restrikcije

Budimpešta, Beograd, Ljubljana, Brisel -- Mađarski MOL najavio da će Srbiji prepoloviti isporuke gasa kao posledicu spora Ukrajine i Rusije.

Zbog smanjenih isporuka prirodnog gasa mađarskom MOL-u, posle spora nastalog između Rusije i Ukrajine oko cene ovog energenta, već su započele redukcije isporuka prirodnog gasa velikim potrošačima u Srbiji, dok isporuke stanovništvu nisu smanjene. Mađarska je od jutros dobila svega 40 odsto uobičajene isporuke ruskog prirodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa preko Ukrajine.

Direktor Srbija Gasa Miloš Tomić izjavio za B92 da zbog smanjenih isporuka prirodnog gasa mađarskom MOL-u, u Srbiji se redukcija gasa kreće oko 50 odsto. "JP Srbija Gas radi po zakonu o energetici i po uredbi o isporuci prirodnog gasa, a po toj uredbi prioritet je pre svega grejanje stanovništva, školstvo, zdravstvo i prouzvodnja hrane. Svi ostali, koji ne budu mogli da izvrše supstituciju prirodnog gasa sa mazutom ili nekim drugim energentom, biće isključeni. Situacija je veoma ozbiljna", kaže Tomić.

Direktor Srbija Gasa navodi i da plan o redukcijama gasa prvenstveno vodi računa o fabrikama koje bi pretrpele veliku štetu, prvenstveno u oštećenju svojih postrojenja, ukoliko bi ostale bez gasa: "Pre svega se to odnosi na Sartid i Prvu srpsku fabriku stakla u Paraćinu. Te dve fabrike imaju postrojenja sa visokim pećima, kod kojih pri prekidu sa snabdevanjem gasom dolazi do hlađenja peći i visokih gubitaka.

Tomić, međutim, kaže da zbog toga što je kompanija "Srbija gas" u decembru mesecu prošle godine potpisala ugovor sa Gaspromom za celu 2006, teško da postoji mogućnost da se gas pozajmi od neke druge kompanije.

Srbija u stalnoj komunikaciji sa Mađarskom

Pomoćnik ministra energetike Slobodan Sokolović kaže za B92 da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa MOL-om i da je još pre Nove godine stigla najava o redukcijama zbog spora Rusije i Ukrajine oko cene prirodnog gasa. Sokolović kaže da se u ovom trenutku ne mogu davati prognoze o daljim isporukama gasa, pošto se Srbija nalazi u istoj situaciji kao i Mađarska i zapadna Evropa. Ako budu neminovne dalje restrikcije, građani će i dalje ostati prioritet, kaže Sokolović.

Redukcije velikim potrošačima počele su i u Mađarskoj i zapadnoj Evropi. Kako je za B92 rekao Denis Mohorovic iz mađarskog MOL-a, ova kompanija je u stalnom kontaktu sa ostalim evropskim isporučiocima, a pokušava da uspostavi komunikaciju i sa Ukrajinom.

Ruski gas koji u ovaj deo Evrope dolazi preko Mađarske od nedelje je počeo da stiže sa znatnim redukcijama, rekla je za BBC Sijka Pistolova, urednica beogradskog elektronskog časopisa Energyobserver: "Hrvatska INA je već obaveštena da će dobijati 18 odsto manje gasa nego što trenutno dobija. Isti je slučaj i sa sarajevskim Energoinvestom. Pretpostavljam da je i vlada Srbije, odnosno Srbijagas, obaveštena da će dobijati manje gasa."

Da je dotok ruskog gasa u Srbiju smanjen potvrdila je za BBC dr Zorana Milanović, savetnica za energetiku u kabinetu potpredsednika vlade Srbije Miroljuba Labusa: "Smanjenja su krenula već od nedelje. Mađarska smanjuje količine gasa koje dotura ka Srbiji i to zbog odnosa između Ukrajine i Rusije. Srbijagas je, u saradnji sa Ministarstvom, preuzela sve potrebne mere. Konkretno, građanstvo to za sada neće osetiti." Ono što je u ovom trenutku problem, a mogao bi za Srbiju biti i veći, po rečima Sijke Pistolove, je nepostojanje ozbiljnih skladišnih kapaciteta.

"Isporuka gasa iz Rusije pala je za više od 40 posto, uglavnom zato što je pao pritisak u cevima gasovoda na austrijsko-mađarskoj granici. Zbog tog pada primorani smo da smanjimo isporuku za isti procenat", rekao je portparol MOL-a Šandor Kantor Rojtersu. MOL je juče najavio da će narediti industrijskim kompleksima da pređu na naftu umesto gasa, tamo gde je to moguće, ali da će biti dodatnih restrikcija ako se nastavi smanjenje u isporuci ruskog gasa preko Ukrajine. Mađarska dobija gas preko jednog gasovoda direktno iz Ukrajine i drugog iz Austrije, koji je takođe deo ukrajinskog gasovoda.

Rusija je juče obustavila isporuku gasa Ukrajini jer Kijev nije pristao na povećanje cene tog energenta, zbog čega je smanjena i isporuka ruskog gasa preko Ukrajine evropskim zemljama. Evropska unija pokušava da izvrši pritisak na Rusiju i Ukrajinu da reše međusobne probleme kako bi se normalizovale isporuke. Mađarska, inače, ima rezerve prirodnog gasa, ali je u ovom trenutku pitanje da li će moći i u kojim količinama da ih prosleđuje Srbiji, koja nema sopstvenih rezervi, niti skladišta prirodnog gasa.

"Posledice po proizvodnju, ne i po građane"

Predsednik Sindikata Srbijagasa Veljko Milošević kaže da će najavljeno smanjenje isporuke gasa u prvom naletu najviše pogoditi preduzeća, ne i građane. Milošević kaže da je odluka Rusije da obustavi isporuku prirodnog gasa Ukrajini političke prirode i da je pozadina celog slučaja krađa gasa u Ukrajini, preko koje prolaze glavni gasovodi ka Evropskoj uniji.

Veljko Milošević kaže da će se smanjenje isporuka prvo odraziti na proizvodnju u nekim preduzećima koja koriste gas kao energent, ali ne bi trebalo da bude problema u širokoj potrošnji. "Prioritet Srbije su građani i široka potrošnja, a sve ostalo što nije prioritet moraće da bude smanjeno, a određene firme će rad svesti na minimum", kaže Milošević.

Slovenija strepi od -6

Zbog rusko-ukrajinskog spora oko gasa, i Slovenija je dobila manje gasa nego obično. Slovenački Geoplin je saopštio da je u nedelju isporuka plina bila 30 odsto manja, s tendencijom pada, ali da to za sada neće uticati na snabdevanje. Problemi bi mogli nastati ako temperature u Sloveniji padnu ispod minus šest stepeni, a tada će potrošači biti pozvani da štede gas.

Isporuke gasa već su smanjene i ostalim evropskim zemljama, javlja slovenačka TV POP, a jedino Holandija od zemalja Evropske unije ima dovoljno zaliha. Mnoge zapadnoevropske zemlje su se već obratile Norveškoj, koja je najveći izvoznik gasa u tom delu sveta, ali su iz Osla saopštili da je izvoz već dosegao rekordnu visinu i da zato ne mogu da ga povećaju.

Predstavnici energetskog sektora država EU u Briselu se, na vanrednom sastanku, dogovaraju o merama za prevazilaženje krize. Kijev je, pošto je Gazprom obustavio isporuke Ukrajini, zapretio kontramerama, to jest da će podići cene najamnine koju ruska crnomorska flota plaća u ukrajinskoj luci Sevastopolj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.