Gas niko ne plaća

Izvor: Večernje novosti, 08.Okt.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas niko ne plaća

POTROŠAČE od toplog doma tokom predstojeće grejne sezone deli - 200 miliona dinara manjka u "Srbijagasu". Naime, prema rečima prvog čoveka ovog javnog preduzeća Dušana Bajatovića, situacija je alarmantna jer su firmama u restrukturiranju kojima rukovodi država u prethodnom periodu isporučivali gas, koji zauzvrat niko nije platio. - Gasa će biti jedino ako nam bude isporučen novac za naše snabdevanje, a u suprotnom nećemo moći da izdržimo grejnu sezonu - rekao je Bajatović. - Zaduženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Srbijagasa" se mere sa više od 800 miliona evra, a za neometano snadbevanje nam treba barem četvrtina. Problem je nastao jer je ogromnom broju preduzeća u restrukturiranju, kojima faktički upravlja država, isporučivan gas koji se nije plaćao. Nije nam problem ni da im otpišemo kamate, niti damo reprogram dugova, ali je neophodno da dobijemo dovoljno novca za isporuku gasa u sledećoj grejnoj sezoni. Plavi energent trenutno košta 39,12 dinara za snabdevanje javnih snadbevača, a poslednji put je poskupeo pre samo mesec dana. Ipak, Bajatović je objasnio da je cena gasa u Srbiji već pet godina nerealna i to mnogo manja od tržišne. Ovo je samo još jedan od razloga rupe u budžetu našeg javnog preduzeća, kome potpuna reogranizacije "kuca na vrata". - Ja ću u ponedeljak predložiti plan restrukturiranja "Srbijagasa" - dodaje on. - Osnovne nesuglasice između nas i Ministarstva energetike su prevashodno vezane upravo za način kako to treba izvršiti. Smatram da nismo spremni za neku vrstu razbijanja preduzeća, nego da bi trebalo da bude napravljen holding i da bi država trebalo da ima upliva u narednih nekoliko godina, jer bi bilo loše ako bi se sve prepustilo tržištu. "Srbijagas" bi trebalo da ostane holding, što znači da država još neko vreme i u transportu i u distribuciji zadrži strateško prisustvo. Još tržišno nismo zdravi da u ovim uslovima podnesemo tržišnu ekonomiju do kraja. OBNOVA DO KRAJA GODINE MINISTAR energetike Zorana Mihajlović u utorak je rekla da će konačan plan za restrukturiranje Javnog preduzeća "Srbijagas" biti usvojen do kraja godine. Odmah nakon toga krenuće i realizacija tog plana.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gas niko ne plaća

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2013

Potrošače od toplog doma tokom predstojeće grejne sezone deli - 200 miliona dinara manjka u "Srbijagasu". Naime, prema rečima prvog čoveka ovog javnog preduzeća Dušana Bajatovića, situacija je alarmantna jer su firmama u restrukturiranju kojima rukovodi država u prethodnom periodu isporučivali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.