GRAĐANI SRBIJE MASOVNO HRLE U ILOK: Otkriveno zašto je ovaj gradić na istoku Hrvatske postao OMILJENA DESTINACIJA KOJOJ SE UVEK VRAĆAJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 18:48

GRAĐANI SRBIJE MASOVNO HRLE U ILOK: Otkriveno zašto je ovaj gradić na istoku Hrvatske postao OMILJENA DESTINACIJA KOJOJ SE UVEK VRAĆAJU

Najistočniji grad u Hrvatskoj postaje sve popularnije odredište za kupovinu našeg stanovništva.

Srpsko stanovništvo iz pograničnih delova sve češće u kupovinu odlazi u hrvatski Ilok. Hrana, ali i gorivo, tamo su im jeftiniji, javlja Danas.rs.

Meštani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće namirnice i gorivo kupuju u Iloku.

- Jedino su beli hleb i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moram napraviti dobru strategiju gde pronaći nešto, a da se ne osećam opljačkanim. Slično je i s ribom. Ovde dođemo, pokupujemo za nekoliko nedelja kao što bi otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije od 20 posto i više i uvek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje, ispričao je Nenad iz Čelareva i dodao da je isti sir u Srbiji u istom trgovačkom lancu skuplji i za 20 posto nego u Hrvatskoj.

Sugovornik ističe da Hrvati paze s akcijama otkako su ušli u Evropsku uniju.

- Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije, ne možete recimo jedan proizvod spustiti cenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi.

Prodavačica u trgovini u Iloku kaže da nikada nije bilo ovoliko kupaca iz Srbije.

- Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i pre svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru, rekla je prodavačica za Danas.rs.

Na primer, cena mleka u Srbiji je 150 dinara (1,26 evro), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1,52 evra), a u Hrvatskoj 140 (1,18 evra). Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i hemijski proizvodi. U Hrvatskoj je i riba, morska i rečna, jeftinija nego u Srbiji. Kilogram šarana tako u Srbiji stoji 750 dinara (6,32 evra), a u Hrvatskoj 580 dinara (4,89 evra).

Cena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj barem 100 dinara manja nego u Srbiji. Kada je reč o gorivu, dizel košta 195 dinara (1,64 evra) u Srbiji, a benzin 175 (1,48 evra), dok je u Hrvatskoj cena dizela i benzina po litri 160 dinara (1,35 evra).

Izvor: Srbija Danas/Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.