G20 protiv dugog talasa krize

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2011, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20 protiv dugog talasa krize

31.10.2011. -

Rusija može da postane član Svetske trgovinske organizacije već 15. decembra. Sada se u Tbilisiju nalazi predsednik Švajcarske Mišlin Kalmi-Re, koji istupa kao posrednik na pregovorima Rusije i Gruzije o stupanju u STO. Ovo je izjavio pomoćnik predsednika Rusije Arkadij Dvorkovič na brifingu pred samit Velike dvadesetorice u Kanu.

Arkadij Dvorkovič je istakao da će odluka o stupanju Rusije u STO najvernovatnije biti doneta na ministarskom sastanku STO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 15. demcebra. Sada se završava proces usaglašavanja preostalih neslaganja sa Gruzijom, koja je ranije istupala protiv stupanja Rusije u organizaciju. Uoči posete Kalmi-Re Tbilisiju, pregovore sa njom vodio je u Podmoskovlju predsednik Dmitrij Medvedev.

Arkadij Dvorkovič je saopštio da na predstojećem samitu G20 može biti doneta odluka o predsedavanju Velikom dvadesetoricom 2013. godine. Na ovu ulogu pretenduju Rusija i Turska. U prvom danu rada foruma svetskih lidera učestvovaće Dmitrij Medvedev, a pred njegov početak biće održan sastanak rukovodilaca zemalja BRIKS.

Tema samita G20 je skoro tradicionalna – stanje svetske ekonomije i mere koje bi pomogle suprotstavljanju drugom talasu krize, rekao je Arkadij Dvorkovič.

Rusija, po rečima Dvorkoviča, spremna je da učestvuje u tom radu. Njen doprinos će iznositi nekoliko milijardi dolara. Za Rusiju je krajnje važno da Evropa ostane stabilna, pošto je ona najveći trgovinski i investicioni partner Moskve. I ako Evropa bude nestabilna, istakao je pomoćnik predsednika, ruska privreda će ući u fazu nestabilnosti.

Još jedna tema sastanka na vrhu je pomoć međunarodnom razvoju siromašnih zemalja i pitanja socijalne stabilnosti.

Ovde će biti reči pre svega o ispunjenju odluka prethodnih samita, između ostalog seulskog, gde je bio usvojen plan pomoći međunarodnom razvoju. Još jedno zasedanje će biti posvećeno pitanjima globalnog upravljanja, ulozi međunarodnih institucija, između ostalog STO. Po svim pitanjima koje sam naveo Moskva ima svoj stav.

Osim toga, na smitu će biti razmotreno jedno od najbolnijih pitanja – finansijsko regulisanje tržišta, rekao je pomoćnik šefa države.

Najvažnija za finansijsku stabilnost je odluka o smanjenju budžetskih deficita u svim zemaljama. I mi ćemo na tome strogo insistirati. Naši partneri iz BRIKS imaju isti stav. Istupaćemo koordinisano. Isto se tiče i reformi MMF. Aktualne neodređenosti na finansijskim tržištima ne treba da budu povod za odustajanje od odluka koje su bile donete o preraspodeli kvota MMF. Zemlje u razvoju treba da dobiju veći udeo u donošenju svih odluka u fondu.

Još jedna inicijativa koju je istakao predsednik Rusije tiče se energetske bezbednosti – ona će biti pokrenuta na samitu u Kanu. Stav Rusije ostaje isti – bezuslovno poštovanje principa koji omogućavaju da se osigura stabilnost na energetskim tržištima. Za vreme sastanka na marginama foruma biće razmotreno pitanje bezbednosti ekspluatacije nafte i drugih ugljovodonika u arktičkom priobalnom pojasu. Kremlj računa da će svi lideri Velike dvadesetorice odobriti mehanizma osiguranja takve bezbednosti koji je razrađen na rusku inicijativu. Konačno, predsednik Rusije namerava da se okrene problemu novih pravnih okvira na zaštiti prava intelektualne svojine uzimajući u obzir osebenosti Interneta.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/World Trade Organization/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.