Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta

Izvor: B92, 16.Feb.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta

Nazvani su Wattway i jedan kilometar takvog auto-puta može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5.000 stanovnika

Francuska kreće u projekat koji će označiti novo doba izgradnje puteva i energetike. Francuska ministarka ekologije i energije Segolene Rojal najavila je kako država kreće u gradnju 1.000 kilometara takozvanih "solarnih puteva". Reč je o potpuno novoj tehnologiji, gde se na površinu kolovoza stavljaju solarni paneli, koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generisati električnu energiju.

Nazvani su " Wattway" i jedan kilometar takvog auto-puta može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika

Barem je tako deklarisano u najavi kompanije Colars, koja proizvodi solarne panele koji će se ugrađivati na nove francuske auto-puteve. Jasno je, dakle, da će 1.000 kilometara takvih solarnih kolovoza producirati dovoljno električne energije za 5 miliona domaćinstava, što je otprilike 8 odsto celokupne populacije u Francuskoj. Ovakva tehnološka rešenja su višestruko korisna, a ukoliko se neko pita kako će solarni paneli izdržati promet stotina hiljada vozila, proizvođač garantuje da su dovoljno čvrsti i napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prijanjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt, piše Zimo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuzi grade 1.000 km solarnog autoputa

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2016

PARIZ - Francuska pokreće projekat koji će označiti novo doba u oblasti izgradnje puteva i energetike.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.