Svet

Utorak, 16.02.2016.

14:48

Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta

Nazvani su Wattway i jedan kilometar takvog auto-puta može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5.000 stanovnika

Izvor: Express

Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Francuska kreće u projekat koji će označiti novo doba izgradnje puteva i energetike. Francuska ministarka ekologije i energije Segolene Rojal najavila je kako država kreće u gradnju 1.000 kilometara takozvanih "solarnih puteva". Reč je o potpuno novoj tehnologiji, gde se na površinu kolovoza stavljaju solarni paneli, koji će generisati električnu energiju.

Nazvani su " Wattway" i jedan kilometar takvog auto-puta može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika

Barem je tako deklarisano u najavi kompanije Colars, koja proizvodi solarne panele koji će se ugrađivati na nove francuske auto-puteve. Jasno je, dakle, da će 1.000 kilometara takvih solarnih kolovoza producirati dovoljno električne energije za 5 miliona domaćinstava, što je otprilike 8 odsto celokupne populacije u Francuskoj. Ovakva tehnološka rešenja su višestruko korisna, a ukoliko se neko pita kako će solarni paneli izdržati promet stotina hiljada vozila, proizvođač garantuje da su dovoljno čvrsti i napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prijanjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt, piše Zimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

8 h

Podeli: