Francuski milijarder kupio čuvenu aukcijsku kuću Sothebys za 3,7 milijardi dolara

Izvor: B92, 18.Jun.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski milijarder kupio čuvenu aukcijsku kuću Sotheby's za 3,7 milijardi dolara

Njujork -- Telekomunikacioni milijarder Patrik Drahi kupio je aukcijsku kuću Sodebi (Sotheby's) za 3,7 milijardi dolara, javio je BBC.

Kompanija, koja je na njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo. Francuski preduzetnik, kolekcionar umetnina i osnivač telekomunikacijske kompanije Altice, kupio je Sodebi u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umetnina.

Aukcijska kuća Kristi (Christie's), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suparnik Sodebija, u vlasništvu je takođe francuske porodice Pino, prenosi Hina.

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, Sodebi se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedž fondova Dana Leba i Mika Makgvajera. Lebova kompanija Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udela.

Poznati trgovac umetninama, Leb je pozdravio prodaju i Rojtersu rekao "da cena opravdava vrednost koju su uvideli kada su prvi put investirali u Sodebi, te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput firme Tird point, koja je verovala u potencijal te aukcijske kuće".

Aukcijsko tržište oživelo je u novembru 2017. kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljeno delo Leonarda da Vinčija, koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodata u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. Aukcija je održana u kući Kristi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.