Francuska neće isključiti Huavej iz razvoja svoje 5G mreže: Ne sledimo SAD

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska neće isključiti Huavej iz razvoja svoje 5G mreže: "Ne sledimo SAD"

Pariz -- Francuska neće slediti Sjedinjene Države i isključiti kineski Huavej iz razvoja svoje 5G mreže nove generacije.

Međutim, imaće ovlašćenje da proverava sve proizvođače opreme zbog bilo kakve potencijalne pretnje po bezbednost, izjavila je danas zamenica francuskog ministra ekonomije Anjes Panije-Runaše.

"Ne ciljamo na jednog proizvođača opreme. Nema isključenja", rekla je Anjes Panije-Runaše za televiziju BFM, a prenosi agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Navela je da u Francuskoj postoje tri proizvođača telekomunikacione opreme.

"Huavej ima 25 odsto tržišnog udela, a tu su i Nokija i Erikson. Samsung još nije aktivan u Francuskoj, ali ga interesuje 5G", navela je zamenica ministra i dodala da vlada u Parizu neće isključiti nikoga.

"Ne sledimo stavove Sjedinjenih Država", poručila je Anjes Panije-Runaše.

Rojters navodi da će telekomunikacioni operateri u Francuskoj morati da traže dozvolu od premijera za svoje 5G mrežne projekte i podseća da je francuski telekomunikacioni regulator Arkep započeo prošlog četvrtka dugo očekivanu prodaju spektra frekvenci za 5G.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska neće isključiti Huavej iz razvoja svoje 5G mreže

Izvor: Capital.ba, 26.Nov.2019, 09:15

PARIZ, Francuska neće slijediti Sjedinjene Države i isključiti kineski Huavej iz razvoja svoje 5G mreže nove generacije. Međutim, imaće ovlašćenje da provjerava sve proizvođače opreme zbog bilo kakve potencijalne prijetnje po bezbijednost, izjavila je juče zamjenica francuskog ministra ekonomije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.