Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2020, 10:07

Francuska centrala banka očekuje pad privrede zemlje od 10 odsto

Francuska privreda imaće pad od 10 odsto ove godine uprkos postepenom obnavljanju privredne aktivnosti od trećeg kvartala, navodi se u danas objavljenoj proceni Banke Francuske koja predviđa da BDP zemlje neće dostići nivo pre krize sa pandemijom koronavirusa pre sredine 2022. godine.

Procena francuske centralne banke blizu je proceni francuske vlade koja očekuje pad BDP-a ove godine od 11 odsto.

Posle "jako velikog šoka" izazvanog merama restrikcije, i procenjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << padom BDP-a od 15 odsto u drugom kvartalu, privreda bi trebalo da ima rast od sedam odsto 2021, zatim još četiri odsto 2022, predviđa francuska centralna banka.

"Ovaj naizgled snažan oporavak neće dozvoliti vraćanje na nivo privredne aktivnosti od kraja 2019. godine pre sredine 2022", navela je Banka Francuske.

Predviđanja su zasnovana na tome da će kovid-19 nastaviti da cirkuliše ali da će biti pod kontrolom i da će se privreda prilagoditi zdravstvenim ograničenjima.

Francuska centralna banka je navela da njene prognoze zavise od brojnih neizvesnosti i da će "odmeravanje" između štednje i potrošnje biti ključno za brzinu oporavka.

"Verovatno je da će očekivan rast nezaposlenosti i globalni kontekst jake neizvesnosti nastaviti da utiču na način kupovine", ocenila je banka.

Ta finansijska institucija predviđa da će stopa štednje domaćinstava preći 22 odsto ove godine i pad potrošnje od 9,3 odsto.

Firme koje imaju smanjene marže i usporenu aktivnost smanjiće investicije za oko 23,3 odsto.

Te teškoće izazvaće znatno smanjenje zapošljavanja ali sa malo odloženim dejstvom kako vlada bude smanjivala velika sredstva nadoknade za delimičnu nezaposlenost, uvedene u martu zbog pandemije.

Banka predviđa zato rast stope nezaposlenosti na više od 10 odsto krajem 2020. i da će vrhunac od preko 11,5 odsto biti dostignut sredinom 2021. godine. Banka očekuje da pad stope nezaposlenosti na 9,7 odsto tek 2022. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.