Fiskalni savet: Srednjoročna stopa rasta od 3,5 odsto nije dovoljna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Srednjoročna stopa rasta od 3,5 odsto nije dovoljna

Analize Fiskalnog saveta Srbije o budžetu za 2019-tu godinu, privrednom rastu, nezaposlenosti, zaposlenosti i javnom dugu poklapaju se sa projekcijama Republičke vlade i uočljiva je tendencija opadanja javnog duga koji će i sledeće godine biti iznad 50 odsto, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je za RTV izjavio da će ove godine naš privredni rast biti oko 4.5% i to nije dovoljno ukoliko se uporedimo sa susedima, pre svega Bugarskom i Rumunijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ono što treba da nas brine jeste projekcija da se za iduću godinu planira rast od 3,5% i onda se postavlja pitanje ,šta se to zapravo dešava" rekao je Petrović.

Fiskalni savet se rukovodi podacima Evropske komisije i MMF-a i sopstvenim analizama je utvrdio da naš srednjoročni rast po stopi od 3,5% nije dovoljan za napredak društva u celini.

Iako su prihodi i rashodi u budžetu dobro planirani ,njegova struktura ukazuje na to da nema dovoljno podsticaja za privredu iako su se pojavila sredstva za to dodao je.

"Nije dobro što se već drugu godinu za redom znatno više ulaže u vojsku i policiju nego što bi trebalo u privredu, zaštitu životne sredine ili zdravstvo i prosvetu" ocenio je Petrović.

Govoreći o tome u šta bi trebalo ulagati novac, Petrović tvrdi da "mi još uvek znatno manje ulažemo u putnu i železničku infrastrukuturu nego zemlje centralne ili jugoistočne Evrope", ali vlada i skupština su ti koji odlučuju, koji imaju mandat za sudbinu države.

Fiskalni savet je tu da ukaže na alternative i posledice takve politike zaključio je predsednik Fiskalno saveta Srbije Pavle Petrović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.