Fiskalni savet: Deficit u 2014. godini 300 milijardi

Izvor: Studio B, 27.Okt.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Deficit u 2014. godini 300 milijardi

Rebalans budžeta ukazuje na to da će stvarni deficit u 2014. godini biti 300 milijardi dinara, umesto 225 milijardi, kako se predviđa rebalansom, navodi se u oceni koju je Fiskalni savet dao povodom usvajanja rebalansa.

Fiskalni savet ocenjuje da rebalans budžeta ne uključuje sve troškove koje Srbija ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća i banaka, kao i neke rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova.

"Da su svi ti rashodi uključeni u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rebalans budžeta, deficit Republike bi premašio 300 milijardi dinara", ocenjuje se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Fiskalni savet je ukazao da može biti veoma opasno to što su povećani rashodi za različite subvencije.

Oni ukazuju da, iako je država ostala dužna bankama oko osam milijardi dinara po osnovu realizovanih subvencija za kredite za likvidnost, kao i 1,6 milijardi dinara dugovanja reciklerima, taj dug nije bio uključen u inicijalni budžet za 2014. godinu i sad se pojavio kao dodatni rashod u rebalansu.

U izveštaju se navodi i da su državni rashodi za plaćanje kazni i penala rebalansom povećani za više od pet milijardi dinara.

"Državna plaćanja za kazne i penale po rešenju sudova su rebalansom povećana više nego dvostruko u odnosu na prvobitni budžetski plan i sad dostižu iznos od 10 milijardi dinara, što je već postalo i bilansno značajno", ocenjeno je u izveštaju.

Fiskalni savet pozitivno ocenjuje predloženi model za umanjenje zarada i navodi da se smanjenjem zarada od deset odsto ostvaruju osetne fiskalne uštede, ne povećava se nepravičnost u postojećem sistemu zarada u javnom sektoru, i sveobuhvatan je jer uključuje javna preduzeća.

Napominje se da je za ozdravljenje javnih finansija u naredne tri godine potrebno smanjiti fiskalni deficit za najmanje 1,6 milijardi evra, što podrazumeva uštede od gotovo dve milijarde evra, jer će u narednom periodu i neki rashodi da porastu.

Oni ukazuju da je rebalans budžeta za 2014. godinu prvi korak u trogodišnjem programu fiskalne konsolidacije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.